Знаем че менюто ни трябва да е балансирано и да ни осигурява протеини, мазнини и въглехидрати. Какъв тип въглехидрати съставлява вашето? Преобладават ли вафлите, баничките, газираните напитки, бисквитите, бургерите и т.н.? А знаете ли какво се случва в тялото ви, когато намалите до минимум консумацията им? Ето няколко положителни промени, които настъпват.

Отслабвате

При намалена консумация на въглехидрати, загубата на излишни мазнини се случва по-бързо. Това е един добър страничен ефект, особено ако искате да сваляте излишно тегло. Въглехидратите са първото хранително вещество, което тялото ви разгражда за енергия след хранене, пише Az-jenata.bg.

Когато то си набави нужните запаси, остатъчната захар, която му е излишна, се натрупва под формата на мазнини. Така, когато консумирате повече от необходимото количество въглехидрати, преди тялото ви да е изразходило вече съхранените, започвате да пълнеете. От друга страна, намалената им консумация, води до изгарянето на калории.

Нивата на кръвната захар се стабилизират

Консумацията на храни с високо съдържание на захар, както и тестени изделия, причинява покачване на кръвната захар и инсулина. Това се отразява на нашата енергия, започваме да се чувстваме по-мудни, уморени. Нарушава се функцията на панкреаса, който започва да свръхпроизвежда инсулин, който да регулира нивата на кръвната захар. Всичко това може да е причина за покачването на излишното тегло и да увеличи риска от диабет тип 2.

Регулиране стойностите на холестерола

Намалената консумация на въглехидрати може да се отрази положително и на вашия холестерол, особено ако поддържате висок LDL (лош) холестерол.

По-малко излишни течности в организма

Тестени закуски, сладкиши, подсладени напитки, бял хляб... Всички те могат да предизвикат задържане на излишни течности и да се чувстваме подпухнали.

От друга страна, намалената им консумация или изключването им от менюто ни, помага на тялото да се освободи от водното тегло и да задържа по-малко излишни течности.

Видът на кожата се подобрява

Вредните въглехидрати предизвикват редица възпаления в тялото. Кожата винаги ни показва, когато не се храним здравословно. Тя става по-вяла, секретира излишен себум, появяват се пъпчици. Когато намалите приема на въглехидратите с ниска хранителна стойност, тя подобрява значително вида си.