Продължителното седене на едно място изглежда безобидно занимание, но истината е, че може да има непосредствени и дългосрочни последици за тялото. Прекарването на по-голямата част от деня в седнало положение често води до различни здравословни проблеми и повлиява негативно на цялостното благосъстояние.

И макар повечето хора, чието ежедневие преминава на стола, да са изпитали лично последиците от това, нека припомним какво точно се случва с тялото.

Отслабване на мускулите

Когато седим на едно място, не ангажираме мускулите на краката и седалището, което води до тяхното отслабване. А те играят решаваща роля за стабилизиране на тялото. Без силата им човек става по-податлив на травми.

Теглото

Движението активира освобождаването на молекули като липопротеин липаза, чиято дейност подпомага преработката на мазнините и захарите, които консумираме. Седенето на едно място обаче значително намалява освобождаването на тези молекули. Което пък води до проблеми с метаболизма и увеличаване на теглото.

Гърбът

Продължителното седене причинява и хронични болки в гърба, особено ако имаме лоша стойка. Тя може да доведе до компресия на гръбначните дискове и дори заболявания.

Раменете и шията

Тази област на тялото е може би най-сериозно засегната от дългия престой на едно място. Най-малкото може да се стигне до скованост и напрежение на мускулите, което води до дискомфорт и болка.

Затова изключително важно е да обръщаме внимание на начина, по който седим, както и активно да включваме движението в ежедневието си. Само така може да намалим потенциалните вреди, причинени от прекомерното седене и да насърчим един по-здравословен и активен начин на живот, убедени са от Unbranded.

 

 

Източник: lifestyle.bg