Есенно-зимният период е времето, в което се налага да изчистим прахта от шкафа с лекарства и да прегледаме запасите си от подходящи за сезона медикаменти. И много възможно е да се наложи да изхвърлим някои хапчета - онези, на които срокът на годност вече е изтекъл.

 

Експертите обаче твърдят, че в краен случай човек може да приеме лекарство за настинка или грип с изтекъл срок на годност, за да облекчи симптомите си. Те просто няма да са толкова ефективни.

Колкото обаче до специфични медикаменти, изписани с рецепта, те могат да бъдат вредни и дори токсични за човешкия организъм след изтичане на срока им, посочен върху опаковката. А фактори като възрастта на човека и начина на съхранение допълнително могат да направят приемането на лекарства с изтекъл срок на годност още по-рисковано.

Видът на самото медицинско изделие също е от значение. По-безопасни са таблетките и капсулите, т.е. всичко, което е компресирано под формата на сух прах, според мнението на специалистите по фармация, цитирани от Health.

Към онези обаче, които са в течна форма - като капки за очи, уши, спрейове за нос и сиропи за кашлица - не бива да се посяга след дата за годност, защото имат склонност да развиват бактерии. Продукти, съдържащи аспирин, също могат да бъдат опасни, тъй като това лекарство е склонно да се разгражда.

Но независимо от консистенцията на медикамента, да го приемем доста след посочения срок (над три-четири месеца), може да бъде рисковано. В най-добрия случай той може изобщо да не ни помогне, а в най-лошия - да предизвика нежелани реакции.

Мястото на съхранение на лекарствата е още един фактор, който трябва да се вземе предвид, когато определяме тяхната безопасност. Ако се съхраняват неправилно, те могат да станат неефективни още преди изтичането на срока им на годност, твърдят експертите.

Поставянето близо до прозорец и слънчева светлина не е добра идея. Както и продължителното оставяне в багажника на колата. Защото топлината разгражда съставките на лекарството много по-бързо. Същото важи и за съхраняването в банята.

Важно е и да изхвърляме правилно медикаментите, които вече не са ни нужни. Добре е да ги върнем на специализираните за целта места. Ако нямаме тази възможност, може просто да ги изхвърлим. Но добре е това да става в обикновения контейнер за боклук и в никакъв случай в мивката или тоалетната - за да не попаднат във водния поток.

 

Източник: lifestyle.bg