Съществуват два типа копнеж – избирателен и неизбирателен. Вторият вид означава, че просто си гладна или жадна, докато първият се свързва с механизъм в тялото, който изпраща сигнали, пише Dama.bg.

Открихме няколко подобни желания за храна и какво те означават:

Ако копнееш за шоколад:

Това често индикира липса на магнезий в тялото, което води до безпокойство и депресия. Учени доказаха, че малко парченце черен шоколад на ден подобрява менталното ни състояние.

Защо не пробваш да заместиш шоколада с бадеми? Ако не можеш, купувай такъв, който е с по-голямо съдържание на какао.

Ако искаш донъти, бонбони и други сладки

Има връзка между наднорменото тегло и липсата на сън, което прави и свалянето на килограми още по-трудно. Проблемът тук е, че тялото ти иска да си набави захар, защото е уморено. 

Замени сладките с плодове като череши, праскови и диня или сушени плодове.

Ако силно копнееш за сирене

Сиренето има голямо съдържание на допамин. Ето защо е трудно да кажеш каква е разликата между желанието и пристрастяването. Ако си на диета и искаш сирене, то това може да индикира липса на витамин А или Д, на които млечните продукти са богати.

Избягвай сиренето на пиците или го замести с друг вид.

Ако искаш чипс или всички видове пържени картофи

Това може да индикира липса на въглехидрати и полезни мазнини като омега 3. Картофките са източник на натрий, защото често се посоляват. Внимавай с пресоляването им!

Замени обикновеното олио. Консумирай по-голямо количество ядки, авокадо и съомга.

Ако непрекъснато ти се пие кола

Колата съдържа много кофеин, което обяснява желанието за консумация. Възможно е да се пристрастиш. Това може да означава и, че тялото ти има нужда от калий и магнезий. За съжаление, колата ги намаля.

Избягвай големите дози кофеин и газирани напитки. Ако си изморена, пий чай.

Ако копнееш за лед

Ако това се случва често, то е възможно да имаш дефицит на желязо в организма. Ледът в малки количества може да подобри мисловната дейност.

Ако страдаш от липса на желязо, се консултирай с доктора си. Яж повече спанак и бобени култури.

Защо не копнееш за плодове и зеленчуци?

Копнежът е свързан с психологията. В някои случаи се отделят допамин и хормони, а винаги усещаме задоволство. Плодовете и зеленчуците рядко имат това действие.