Правилното хранене също може да е начин за справяне с еректилната дисфункция при мъжете.

Храненето е важно, защото еректилната дисфункция има връзка със състоянието на сърдечно-съдовата система. При мъжете над 55-годишна възраст, които страдат от еректилна дисфункция, има и повишен риск от инсулт или сърдечен удар.

Научно изследване, което разглежда как различни продукти и хранителни вещества помагат при еректилна дисфункция, предоставя най-важните хранителни продукти, които могат да се осигурят при този проблем.

Плодовете и зеленчуците са важна част в менюто при еректилна дисфункция, най-вече тези, които съдържат антоцианинифлаванони и флавони. Това са горски плодове – боровинки, къпини, ягоди, както и череши, грозде, ябълки, круши и цитрусови плодове. Поне три хранения с плодове, богати на такива хранителни вещества, в седмицата намаляват с 10% риска от еректилна дисфункция. Тези хранителни вещества могат да се набавят и от продукти с какао, макар и не в толкова високи количества. 

Зеленчуците са важни за съдовото здраве, защото съдържат високи количества нитрати – вид флавоноиди, които покачват концентрацията на азотен оксид в кръвта. Това помага за качеството на ерекцията. Зеленчуци като спанак и рукола съдържат високи количества нитрати.

От полза срещу еректилна дисфункция са и полезните мазнини, например зехтин, който има благоприятен ефект за съдовото здраве, но в нерафинираната си форма. Екстра върджин зехтинът е най-здравословният вид зехтин, но неговите полезни качества се губят, ако мазнината се нагрее и затова е добре да бъде консумирам суров, в салата или задушени храни.

Рибите и ядките са полезни за здравето заради омега-3 мастни киселини в тях. Научни изследвания свързват приема на омега-3 мастни киселини с намаляване на риска от физиологични увреждания, което включва наранявания в областта на пениса.

Ликопенът е съединение, което понишава кръвната глюкоза и намалява оксидативния стрес, освобождавайки азотен оксид. Това го прави ефективен в подобряването на сексуалната функция при мъжете. Богати на ликопен са доматита, както и на витамин Ц и полифеноли, които имат антивъзпалителни свойства, а последните помагат за нормализирането на вазоконстрикцията. Динята пък съдържа аминокиселината цитрулин, който се свързва с ерективната активност.