Коронавирусът продължава да се разпространява, училищата и много бизнеси отдавна са затворени, а груповите събирания – забранени. Ето защо голяма част от хората са принудени да си останат вкъщи.

Как можем да се предпазим в ситуация като тази? Експерти от Университета на Невада, Лас Вегас, отговарят.

Как да се предпазим един от друг?

Идеята на социалното дистанциране е да се създаде достатъчно голяма физическа дистанция, която да намали риска от разпространяването на инфекцията. Често обаче повечето от нас не живеят сами. Разбира се, не можем да избягваме членовете на семейството си, но определено трябва да предприемем необходимите мерки, за да се предпазим един-друг.

Ако в дома ви живее човек с компрометирана имунна система, другите членове на семейството трябва да се държат така, сякаш потенциално биха могли да го заразят. Трябва да ограничат директния контакт с въпросния човек колкото се може повече, да мият ръцете си, преди какъвто и да било контакт – така, както един медицински служител би направил.

Членовете на семейството с компрометирана имунна система също трябва да поддържат дистанция от около 2 метра спрямо останалите, когато е възможно. Те трябва да си стоят вкъщи и да оставят другите да ходят до аптеката или магазина.

По време на тези несигурни и стресиращи времена е важно да поддържаме емоционални взаимодействия с останалите. Можем да пращаме текстови съобщения, да се обаждаме по телефона, да провеждаме видео разговори и въобще – да продължаваме да бъдем част от живота на най-близките си, пише Obekti.bg.

Сега обаче не е моментът да преспиваме у приятели, да посещаваме роднини или познати, да организираме игри между децата на други семейства, да планираме партита или малки групови събирания. Също така не е моментът и да посещаваме по-възрастните членове на семейството или приятели, които са изложени на по-висок риск от заболяването.

Какво да правим, ако сме били изложени на коронавирус?

Това, че даден човек е бил изложен на болестта, не значи, че ще се разболее. Целта на самопостяването под карантина е да държи изложения човек настрана от здравите, така че ако се разболее, да не разпространи болестта.

Преди училищата и бизнесите да затворят, човек, самопоставил се под карантина, оставаше у дома, докато останалите членове на семейството продължаваха да си вършат ежедневните задачи.

Сега обаче, когато всички си стоим вкъщи, вероятно ще бъдете принудени да прекарвате повече време в контакт с човек, който е бил изложен на потвърден случай на коронавирус.

Възможно е заразените хора да разпространяват вируса още преди появата на първите симптоми. Експертите обаче все още не знаят колко е вероятно да заразят други и кога точно стават инфекциозни. Ето защо е важно един изложен човек да ограничи контакта с останалите в домакинството.

Докато останалите членове на семейството не трябва да правят нещо конкретно, този, който се е самопоставил под карантина, трябва:

- да практикува социално дистанциране спрямо останалите членове на домакинството, което означава да стои на около 2 метра от тях. Ако е възможно – дори в друга стая.

- Да поддържа добра хигиена и да мие ръцете си редовно.

- Да не споделя домакински предмети или прибори за хранене с останалите.

- Да почиства редовно повърхности, които се докосват често, включително своя телефон, гейм контролери, дистанционни, ключове на лампи и кранчета на мивки и тоалетни. Внимавайте със силните химикали в затворени пространства, тъй като неправилната им употреба може да раздразни очите или гърлото и да доведе до затруднения с дишането.

Ако въпросният човек не развие заболяването в рамките на 14 дни от излагането, то рискът е отминал и той вече не е необходимо да се самопоставя под карантина.

Един от нас е болен. Какво да правя?

Ако трябва да се грижите за болен член на семейството, трябва задължително да се предпазвате. Тези протоколи вероятно ще ви бъдат полезни. Има и няколко допълнителни неща, които можете да правите и двамата:

- Изолирайте болния от останалите в домакинството – по възможност в отделна стая.

- Нека един-единствен човек да се грижи за него. Това ще сведе риска за останалите хора в дома до минимум.

- Всеки трябва да поддържа добра хигиена и да мие ръцете си редовно, но този, който се грижи за болния, трябва да го прави абсолютно след всеки директен контакт със заразения.

- Болният трябва да покрива устата и носа си с кърпичка, когато кашля или киха, след което да я изхвърля.

- Не споделяйте домакински предмети или прибори за хранене.

- Ако времето го позволява, отворете прозорците, за да увеличите вентилацията.

Трябва да продължите да правите всичко това, докато човекът вече не е инфекциозен. Тъй като е трудно да се сдобиете с тест и да проверите дали все още е преносител на COVID-19, можете да спрете горните стъпки 72 часа, след като симптомите са отшумели (и са минали най-малко 7 дни от първоначалната им поява).

А ако не мога да правя тези неща?

Много от тези действия, като например миенето на ръце и чистенето, могат да бъдат вършени от всеки, дори и няколко души да живеят в малко домакинство. Макар и в идеалния вариант да трябва да поставите болния в отделна стая, това може да е невъзможно в по-малки апартаменти.

Ако случаят е такъв, болният трябва да стои на най-малко 2 метра от всички останали. Той трябва да носи маска, ако има такава, за да ограничи разпространението на инфекцията.

Ако нямате маска, кърпа или шал ще попречи до известна степен на разпространението на вируса към останалите членове на семейството.

Източник: The Conversation