Когато имате нужда от повече кофеин и концентрация, вероятно сте прибягвали до енергийните напитки. В началото те действат освежаващо, но с течение на времето или с прекомерната им употреба, може да забележите някои притеснителни ефекти.

Сърцебиене

Сърцебиенето и артериалното налягане се влияят от кофеина. В енергийните напитки има пъти повече кофеин, отколкото в едно кафе. Това оказва стрес за вашия организъм и покачва кръвното и пулса. Ако имате подобни проблеми, по-добре се насочете към чайове или освежаващи сокове.

Безпокойство

Кофеинът причинява безпокойство, тревога и може да доведе до пристъпи на паника. Ако усетите, че след приема на подобна енергийна напитка мислите ви започват да се движат хаотично и в негативна насока, то по-добре ограничете тяхната консумация. Това може да доведе и до състояния я на безсъние, студена пот или вълни по тялото.

Обратен ефект може да е непрекъснатото желание за сън. Това се получава, когато организмът си изгради толерантност към кофеина и той спре да му влияе. Вместо това се чувства умора и отпадналост, пише актуално.бг