Кафето и чаят са едни от най-консумираните напитки в световен мащаб и най-любимите ни. Започвам е деня си с чаша ароматна напитка, след това отново ги консумираме в следобедните часове, по време на служебни срещи.

Имаме дни, в които количеството на консумираните кафе, чай, енергийни напитки може да достигне до 3-4 чаши. Безобидно ли е това? Съвсем не. Вижте 5 странични ефекта от консумацията на кофеин.

Кофеинът и зависимостта

Когато консумираме напитки със съдържание на кофеин, то той потиска отделянето на вещество, наречено аденозин, което се секретира от мозъка и играе роля в това тялото да релаксира. Потискането на това съединение кара тялото да чувства прилив на енергия, възбуда.

Докато този прилив на енергия е наистина стимулиращ и ни помага да бъдем по-продуктивни, с течение на времето, мозъкът започва да изисква по-големи количества кофеин, за да продължи поддържането на ефекта на будност. Това създава една зависимост и ние увеличаваме консумацията на кафе, чай, енергийни напитки.

Дехидратация

Още един страничен ефект от консумацията на кофеин е дехидратацията на организма. Кофеиновите напитки действат като естествен диуретик. Вероятно сте забелязали, че в сутрешните часове, когато сте по-подути и сте задържали излишни течности, едно-две кафета или чай, ви помагат в рамките на няколко часа да се отървете от тях.

Но обезводнените клетки по-трудно абсорбират полезните вещества от консумираните храни и напитки, а също така и изхвърлянето на отпадъците от организма става по-трудно. Ето защо е важно през деня да приемате достатъчно количество вода.



Кофеинът и храносмилането

Едно от най-вредните въздействия на кофеина е това върху храносмилателната система. Той блокира усвояването на магнезий, ключов минерал, който е от съществено значение за регулиране на нормалната функция на червата.

Кофеинът увеличава и нивата на стомашната киселинност, а това може да бъде причина за трайно увреждане на лигавицата на червата. Ето защо е важно да не пиете кафе на гладно, особено в сутрешните часове.

Кафето като слабително

Консумацията на кафе може да стимулира перисталтиката, процес в храносмилателния тракт, който обикновено в сутрешните часове ни кара да отидем по голяма нужда. За много хора кофеиновата напитка е като слабително, но това далеч не е безобидно.

Чрез стимулиране на перисталтиката, се насърчава и изпразването на стомаха. По този начин стомашното съдържание по-бързо преминава в тънките черва, често преди смилането на храната да е приключило.

В резултат тя се разгражда частично, а това прави много по-трудно за организма да абсорбира важните хранителни вещества.

Пиенето на много кафе и кофеинови напитки подпомага отделянето на хормони на стреса, като кортизол, адреналин и норадреналин. Тези вещества повишават нивата на сърдечната честота, кръвното налягане и напрежението в тялото ни.

Често прибягваме до консумацията на големи количества кафе, защото така се чувстваме енергични, бодри. Но забравяме, че по този начин повишаваме своята нервност, напрежение. Ето защо е важно да контролираме приема на кофеин.