Синдромът на внезапна детска смърт и Внезапната смърт при епилепсия са синдроми, които споделят много медицински прилики, но физиологичните причини за тяхното възникване са слабо разбрани.

Статия, публикувана на 21 март в списание Trends in Neurosciences, показва, че неспособността на индивида да се събуди, когато е с повишени нива на въглероден диоксид (CO2) в кръвта може да бъде причина за настъпване на внезапна смърт, пише Medicalxpress.

"Ако дихателните пътища на някого са блокирани с одеяло, например, те не са в състояние да изхвърлят CO2, което води до повишаване на нивата му в кръвта. Обикновено това води до поредица от реакции, които карат индивида да се събуди и да се позиционира отново за да може отново да диша или да извика за помощ", казва авторът Гордън Бюканън, доцент по неврология в Университета на Айова.

"Въпреки това, в случаите на Синдром на внезапна детска смърт и Внезапната смърт при епилепсия, доказателствата започват да показват, че повишеният CO2 не предизвиква този събуждащ отговор, както би трябвало, което в крайна сметка може да доведе до смърт."

Защо повишените нива на СО2 могат да предизвикат смърт не е напълно ясно, но потенциалното обяснение е, че неправилно функциониращ рецептор в средния мозък, произвеждащ серотонин може да е отговорен за това.

"Серотониновите неврони в средния мозък са включени в регулирането на дишането и смятаме, че те участват в регулирането на способността на човек да се събуди", пояснява Бюканън. В случаите на двата синдрома, аутопсиите често показват, че има аномалии в серотониновата система на индивидите.

"Възможно е да има директен път, по който CO2 се усеща от серотониновите рецептори в средния мозък, а когато има твърде много въглероден диоксид, мозъкът реагира чрез събуждане", допълва още той. "Съществуването на този директен път е важно, защото може да доведе до бъдещо лечение."

Родителите или настойниците на бебета или хора с епилепсия трябва да използват същите превантивни мерки, които са били използвани и до голяма степен са били успешни в продължение на десетилетия. "За бебетата до шест месеца, които са най-податливи на Синдромът на внезапна детска смърт, родителите трябва да поставят бебетата по гръб, докато спят. В тази възраст те не могат да се въртят особено, така че би трябвало да останат в същата позиця цяла нощ", казва Бюканън.

"Що се отнася до хората с епилепсия, които могат да бъдат предразположени към синдром на внезапната смърт, те също могат да се опитат да спят по гръб, въпреки че е по-малко вероятно те да останат така през цялата нощ", уточнява още Бюканън.