Ушната кал представлява секрет, състоящ се от мастни киселини, триглицериди, холестерол и олющени епителни клетки. Функцията на ушната кал е да смазва и защитава ушните канали. Докато наличието на излишна, втвърдена ушна кал, която запушва ушните канали, може да бъде проблематично. Обикновено ушната кал е полезна, тъй като защитно покрива чувствителната кожа на външните слухови проходи.

Ушните канали, покрити с ушна кал, отблъскват по-лесно водата и влажността, което помага за предотвратяването на инфекции на външното ухо. Ушната кал не само предпазва тъпанчето от прах и други замърсители, но също така осигурява антибактериален и лубрикиращ ефект.

Как се почиства ушната кал?

При повечето хора ушните канали се почистват сами от ушната кал. След като ушната кал изсъхне, всяко движение на челюстта, независимо дали човек дъвче или говори, помага да бъде отстранена старата ушна кал през отвора на ухото. Премахването на ушната кал с памучен тампон оставя ухото много уязвимо.

Колкото повече кожата в ушите бъде трита, толкова повече се отделя хистамин, което от своя страна прави кожата раздразнена и възпалена, точно както ухапването от комар става все по-сърбящо, колкото повече бъде разчесвано. Освен това, поради лубрикиращата природа на ушната кал, премахването ѝ може да направи ушите по-сухи.

Какви са опасностите при използването на памучни тампони за изчистване на ушната кал?

Памучните тампони често са предпочитаният избор, използван за почистване на ушната кал, въпреки че това може да доведе до проблеми. Само външната една трета до половината от ушния канал произвежда церумен (ушна кал), който функционира за овлажняване на кожата и предотвратява навлизането на чужди тела по-дълбоко в ушния канал.

Когато хората използват памучни тампони, те често почистват част от ушната кал, но също така изтласкват част от нея по-дълбоко в ушния проход, като тя може да прилепне към тъпанчевата мембрана (тъпанчето) и да наруши слуха, да доведе до инфекция, както и до болезненото и трудното отстраняване на церумена.

Използването на памучен тампон може да създаде запушване от ушна кал, което попречи на нормалното движение на тъпанчето и причинява значителна загуба на слуха. Възможно е също задържане на вода заради запушването, като човек може дори да започне да чува как водата се движи в ухото.

Тъпанчето е много нежно, затова е възможно да бъде пробито с памучния тампон. Освен това оказването на натиск върху малките кости на слуха (чукчето, стремето и наковалнята) също може да ги нарани.

Чукчето, стремето и наковалнята са най-малките кости в тялото и са разположени точно зад тъпанчето, като са прикрепени към него. Ако върху тях бъде оказан натиск, това може да изпрати вибрационни вълни във вътрешното ухо (отговорно за слуха и баланса). По този начин, чрез засягане на тъпанчето, се изпращат ударни вълни във вътрешното ухо, което може да предизвика проблеми със слуха и баланса. Тогава ухото трябва да бъде измито чрез лека струя топла вода. Възможно е да се наложи и преглед от УНГ специалист.

Как трябва да бъде премахната излишната ушна кал в ухото в домашни условия?

Има домашни средства, които са много по-добър вариант за почистването на ушната кал в ухото от памучните тампони:

Третиране на ушната кал. Използване на капкомер, за да бъдат нанесени няколко капки бебешко олио, минерално масло, глицерин или водороден прекис в ушния канал два пъти на ден за не повече от четири до пет дни;

Изплакване с топла вода. След ден или два, когато ушната кал е омекнала, чрез спринцовка, леко топла (с телесна температура) вода се впръсква внимателно в ушния канал. Главата се наклоняа и ухото се издърпва нагоре и назад, за да се изправи ушния канал. След като водата бъде впръсната в ухото, главата се накланя настрани, за да може тя да изтече;

Изсушаване на ушния канал. Трябва внимателно външното ухо да бъде подсушено с кърпа или ръчен сешоар.

Може да се наложи тази процедура да бъде повтаряна няколко пъти преди излишната ушна кал да падне. Въпреки това, омекотителите могат само да разхлабят външния слой на ушната кал и да го накарат да попадне по-дълбоко в ушния канал или върху тъпанчето. Ако симптомите не се подобрят след няколко процедури, е важно да бъде потърсена лекарска помощ.

Комплектите за отстраняване на ушна кал, налични в магазините, също могат да бъдат ефективни. Когато човек не е сигурен кой подход е подходящ, препоръчително е да потърси помощ от аудиолог или специалист по уши, нос и гърло (оториноларинголог) за съвет как правилно да използва други методи за отстраняване на ушна кал.

Източник: Puls.bg