Пъпешът е едно от най-примамливите летни изкушения, независимо дали изберете жълт, оранжев или дори светлозелен. Полезните вещества, съдържащи се в месестата част на плода, оказват благоприятен ефект върху нервната система и спомагат за подобряване на настроението. Според главният диетолог на московската Служба по здравеопазване Антонина Стародубова пъпешът съдържа голямо количество витамини, фолиева киселина, бета-каротин и много минерали. Благодарение на този набор продуктът има и антиоксидантен ефект, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и предпазва от атеросклероза и рак.

Стародубова съветва обаче да се яде пъпеш умерено и само при липса на противопоказания. "Трябва да си припомним, че дори и най-полезният продукт може да бъде опасен. Като се има предвид факта, че пъпешът има висок гликемичен индекс, се препоръчва да косумирате не повече от 300-400 грама (два до три резена) на ден. Прекаляването може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване", заключи лекарят, цитиран от БГНЕС.