Повече въглехидрати и протеини - това е тайната на перфектната закуска, която да е най-здравословна за нашия организъм. Именно по този начин ще си осигурим необходимата доза енергия за целия ден, ще подкрепим метаболизма и ще избегнем натрупването на излишни килограми.

Според руския диетолог Юлия Чехонина,  сутрин храната не трябва да съдържа само един компонент – например овесена каша, както е прието да се смята.

Въглехидратите са необходими на човешкия организъм като източник на енергия още от сутринта. Но закуска без протеини, които може да получите, ако ядете омлет, повишава риска да не получите необходимата дневна норма от тях.

Липсата на достатъчно количество протеини през деня води до излишък на мазнини и въглехидрати – просто няма друг вариант, уточнява диетологът. А това има пряка връзка с появата на наднормено тегло.

Храни с въглехидрати

Препоръчително е да наблягате основно на бавните въглехидрати. Те се разграждат по-продължително време и се усвояват по-бавно. В организма бавните въглехидрати се абсорбират за около два-два часа и половина. При това не се образува излишен инсулин.

По този начин не се провокират резки промени в нивата на кръвната захар. Именно поради това те се наричат въглехидрати с нисък гликемичен индекс.

Консумацията на бавните въглехидрати подпомага контрола на кръвната захар и намалява глада.

Бавни въглехидрати се съдържат в ръж, овес, киноа, спагети, овесени ядки, ечемик, овесени трици, пълнозърнест хляб и кафяв ориз.

Бавните въглехидрати можем да си набавим от следните зеленчуци - броколи, грах, моркови, лук, червени чушки, червени картофи, патладжани, домати, карфиол, зелен фасул, маруля.

С нисък гликемичен индекс са следните плодове - крушите, че решите, кивито, грозде, праскови, ябълки, портокали, грейпфрут, сини сливи.

Закуска с протеин

Протеинът се грижи за изграждането на мускулите и възпрепятства натрупването на мазнини – добра новина, в случай, че искате да свалите някое кило или да стегнете тялото.

Яйца

Няма значение дали ги предпочитате бъркани, на очи, варени или в омлет със зеленчуци (бонус точки за последния вариант, който ще донесе допълнителни ползи от фибрите в зеленчуците). Яйцата съдържат всички необходими аминокиселини, и помагат за дълготрайното чувство на ситост.

Кисело мляко

Не само високото съдържание на протеин прави киселото мляко отличен избор за закуска, но и съдържанието на пробиотици – добрите бактерии, които се грижат за здравето на стомашно-чревната флора и храносмилането.

Комбинирайте с богати на антиоксиданти и фибри плодове и полезни мазнини от ядки като бадеми или орехи, и получавате комплексна, балансирана закуска, съчетаваща най-доброто за перфектен старт на деня.

С богати на протеин са също така киселото мляко, киноата и фъстъченото масло.