Дълги години (дори векове, защото за него е писал и Чарлз Дарвин) се смята, че апендиксът е малка и безполезна част от човешкия организъм. Това означава и името му: придатък, нещо добавено. Оказва се обаче, че съвсем не е така.

Хедър Смит преживява операция от апендицит (възпаление на апендикса), когато е на 12. Години по-късно тя вече е професор по анатомия в университета Мидуестърн и главен редактор на списание The Anatomical Record. Смит разкрива, че апендиксът съвсем не е безполезен.

Тя пояснява, че той има две много съществени функции за човешкия организъм. Първата е подкрепа за имунната система - той е съставен предимно от имунна тъкан, която се активира при възпаления в стомашно-чревния тракт.

Втората е, че апендиксът е нещо като скрит резерв за полезните бактерии в червата. В случаи на стомашни разстройства например, когато всички благотворни бактерии се изхвърлят от организма ни, в тази тъничка и къса тръба в горния край на дебелото черво се запазват от "добрите" бактерии.

Впоследствие те започват наново да "населяват" стомашно-чревния тракт. Откритието за полезните свойства на апендикса води и желанието на учени като Смит да изследват и намерят начини за справяне с апендицитни състояния без да се налага оперативно премахване на апендикса, казва тя пред NPR.

Хедър Смит пояснява и на какво най-често се дължат възпаленията на апендикса. "Апендицитът се среща най-много в индустриализираните нации по света, където количеството фибри в диетата е по-малко." Повече фибри в храната е начин да не допускаме той да ни се случи.

 

 

Източник: lifestyle.bg