Френски и немски протоколи за извършване на трансплантации в условията на епидемия от COVID-19 са използвали нашите медици „за сламка”, изготвяйки правилата, по които ще се работи в България.  

„Решението за трансплантациите беше тежко, защото следоперативният период – около 1 месец, е рисков.  Повечето от нашите трансплантирани болни са загинали от инфекции в този период, тъй като те са подложени на имуносупресивна терапия, за да не отхвърлят органа . Това поставя повишени изисквания към този процес”, обясни началникът на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг.

Още по-голям е рискът в условията на епидемия. „Затова въпросът беше да се разработят алгоритми, които да дават максимална сигурност. Изработен е протокол, за който ние сме използвали нашите познанства с едни от най-големите трансплантатори в Европа. Предложени са от експертния съвет към Министерството на здравеопазването и след последния ни разговор  взехме решение за разрешаване на трансплантациите”, допълни началникът на националния кризисен щаб.