Българин успя да отслабне със 160 килограма за две години. Той се казва Ангел Ангелов и е на 42 г. По професия е ветеринарен лекар, разказва БТВ.

Най-хубавото на новия ми живот е, че мога да ходя пеша, да се радвам на красотата, на заобикалящата ни среда и да си свободен, да не е някой да трябва постоянно да ти помага в нещо. Ти да си водещият в живота, казва Ангел.

Животът на един човек със свръхтегло е много тежък. Да не говорим това, че самото притеснение – дори да отидеш на някого на гости, хората се чудят къде да те сложат. И ти казват: спокойно, вземи тия два стола, ела, седни нали, всичко е наред, добавя той.

За 42-годишния ветеринарен лекар на пръв поглед обикновените всекидневните дейности били истинско мъчение, а изборът на дрехи – мисия невъзможна. Тези моменти вече са в миналото за д-р Ангелов. Едно обаждане от приятел от студентството променя живота му.

Няма да забравя, преди 3 години, зимата, когато ми се обади Костадин и ме попита колко килограма си. Измерих се тогава на кантара в клиниката, който е до 250 килограма и той не ме хвана. Айде, да, не съм бил 300, но тежах едни 280 килограма, разказва Ангел.

Костадин е доцент Костадин Ангелов, директорът на Александровска болница. Той среща Ангел с 33-годишния хирург д-р Константин Гроздев. Д-р Гроздев е бариатричен хирург – този вид хирургия помага на пациентите със свръхтегло да променят живота си.

"Няколко са основните принципи, които участват в добрите резултати и благодарение на тях те се случват – първият е, че се намалява обемът на стомаха – вместимостта е малка, пациентите не могат да се хранят в големи количества. И всъщност основното нещо, което дава операцията е, че освен, че намалява размера на стомаха, променя цялостния метаболизъм на пациента. Пренарежда се гастро-интестиналния тракт – тоест пътят на храната нормално преминава от хранопровода в стомаха, в тънките черва след това и минава през цялата им дължина. Така правим операцията, че този път е променен, с което се намалява усвояването на тези вещества", обясни бариатричният хирург д-р Константин Гроздев.

Вече три години в Клиниката по хирургия на Александровска болница се правят подобен вид операции. Те са помогнали на 50 мъже и жени със свръхтегло. Екипът ни беше допуснат да наблюдава и снима една такава интервенция. Операцията е безкръвна и трае два часа.