Случвало ли ти се е да прекараш целия ден в здравословно и балансирано хапване, а накрая просто да се предадеш на апетита и да пометеш хладилника вкъщи? Или пък да си била толкова стресирана и заета, че да не си сложила залък в устата си цял ден, а когато се прибереш вкъщи да се натъпчеш с какво ли не за 5 минутки? 

Да, и двете ситуации сигурно са ти познати и са съвсем нормални и много често срещани днес, особено с начина на живот, който водим. 

Но едно от най-нездравословните неща на света е точно прекаляването с храна късно вечер. Не е никак хубаво да се държим гладни цял ден, а когато се приберем вкъщи да се натъпчем набързо и да си легнем, сякаш нищо не се е случило. Това води до проблеми с килограмите, с храносмилането, със съня и със затлъстяването, пише edna.bg.

Вечерята трябва да бъде по-лека, да се стремим да хапваме колкото се може по-рано, а не посред нощите и по възможност по-малко количество. Е, това не може да се случва абослютно всеки ден, но все пак е хубаво да не ни става навин да преяждаме вечер и то с тежки и мазни храни.

Ето и няколко съвета как да спреш да преяждаш на вечеря:

Не пропускай хапване през деня - започваме с най-очевидния съвет, който обаче доста хора не следват. От деца знаем, че закуската е най-важното хапване за деня и това е така. Яжте нещо за закуска, не пропускайте и обяда. Ако се налага похапвай и ядки или плодове през деня, за да се чувстваш сита.

Пий повече вода - дехидратцията може да доведе до множество симптоми в организма, но един от тях е лъжливо чувство на глад. Ако смяташ, че не пиеш достатъчно вода, което доста хора правят, постави си за цел и измервай колко пиеш като постоянно държиш чаша или бутилка с вода пред очите си, за да си напомняш, че трябва да пиеш.

Храни се бавно - ако си свикнала да ядеш бързо и на крак, то чувството за ситост не може да настигне хъраносмилането и така имаш чувството, че все още си гладна, макар и на практика да си хапнала достатъчно. Храни се по-бавно, дъвчи внимателно, наслждавай се на храната и изчакай чувството са ситост.

Яж, когато не си много гладна - нормално е да преяждаме, когато сме освирепели от глад. Ето защо е най-добре да не чакаш до последния момент, а да хапваш почти веднага, когато усетиш глад. Ако още не е време за обяд или вечеря, хапни малко плод или ядки, за да залъжеш апетита.