Невъзможно е да се забрави спиращият дъха магически аромат на люляк! Нежната и сладка миризма на цъфтящи пролетни градини ни изпълва с приятни усещания. Но не всеки знае за неговите лечебни свойства, които ефективно помагат на организма да се справи с много болести.

Люляк

Лечебните свойства на люляка са известни в народната медицина повече от стотици години. Още по време на Османската империя люлякът е използван за лечебни и парфюмерийни цели.

Люлякът съдържа голямо количество аскорбинова киселина, етерични масла и флавоноиди, които имат положителен ефект върху организма. Люлякът е отличен антипиретик и има противовъзпалителен и аналгетичен агент.

Използва се за приготвяне на чай, масло, компреси и мехлеми, които помагат при ревматизъм, ревматоиден артрит, радикулит и подагра. За съжаление, люляковото масло е почти невъзможно да се купи дори в специализирани магазини. Но можете лесно да го приготвите сами, пише zajenata.bg.

Масло от люляк

Цветята трябва да се събират в парковата зона или извън града - далеч от индустриални зони и прашни пътища.

ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ

Прясно набрани люлякови цветове
800 грама растително масло без мирис /например зехтин/
1-литров буркан с капак
стерилна марля

ПРИГОТВЯНЕ

  1. Внимателно отделете малките цветове от стъблата, сложете ги в буркана.
  2. Загрейте /на водна баня/ растителното масло до 40 градуса и го досипете докато напълните буркана.
  3. Затворете с капак и го оставете за 2 дни.
  4. Прецедете маслото през тензух, като изстискате добре лилавите венчелистчета.
  5. Загрейте отново зехтин и добавете нова порция свежи цветя, оставете ги да се накиснат пак за 2 дни
  6. Повторете процедурата, докато получите достатъчно ароматно масло. Обикновено три пъти е достатъчно

С това масло трябва да разтриете челото и слепоочията при мигрена, втрисане, масажирайте болките в ставите при ревматизъм и други заболявания на органите на движение. Опитайте се да добавите този продукт към крема, лосион, шампоан и балсам - ще обогатите козметиката с най-очарователния аромат и ценни вещества.

Днес модерните билкари продължават да използват люляково масло за лечение на обриви, слънчеви изгаряния, малки порязвания и драскотини и други кожни заболявания като гнойно акне, циреи. Ако добавите масло към почистващите продукти, прекрасният аромат ще запълни цялата къща.

Люлякът облекчава стреса и всички видове нервни разстройства, повишава либидото при жените и мъжете.

Лилавото цветно масло подобрява състоянието на разширени вени. За да направите това, направете лосиони и компреси за нощта на напоени с масло памучни салфетки, като ги опаковате отгоре с филм.