Витамин D е една от доказаните добавки, която помага за предпазване от коронавирус. Именно поради тази причина тази седмица проф. Тодор Кантарджиев добави витамина към прословутите три „Д“ , които всеки трябва да следва – дезинфекция, дисциплина и дистанция. Професорът подчерта, че ползите от витамин D са доказани, но не трябва да се прекалява. Всеки възрастен не трябва да пие повече от три капки дневно, а за деца по една.

Как, обаче да си набавим витамина, без да влизаме в аптеката? Слънчевите бани са ясни, има как да натрупаме от витамина и с храна. Ето и храните, които са най-богати на витамин D:

Сьомга

Eдна порция сьомга съдържа около една трета от нужното ви количество витамин за деня. В тази риба има и омега-3 мастни киселини, които също помпат имунитета.

Гъби

Всички гъби съдържат витамин D, но при някои той е в по-голямо количество, защото са били подложени на повече UV лъчи, например тези в специализираните ферми.

Жълтък

Жълтъкът ви снабдява с много важни съставки - витамини и минерали, които подсилват имунната система. Той е богат на витамин D и селен.Говеждо

Говеждото месо е чудесен източник на витамин D, както и на друг важен елемент - цинк.

Стриди
Ако редовно хапвате стриди, ще снабдите организма с витамин D и витамин B12. Може да ги хапвате пържени или гриловани.