Фибрите са абсолютно безценна добавка в храненето. Те намаляват апетита, помагат при запек, понижават нивото на лошия холестерол, предотвратяват резки промени в инсулиновата крива и подпомагат регулиране на теглото.

Влакната се срещат най-вече в овесените ядки, в много плодове и зеленчуци. Според учени от Университета в Харвард, те трябва задължително да присъстват в нашето ежедневно меню. 

Фибрите се делят на два основни вида – разтворими и неразтворими.

Ето и някои от най-богатите източници на фибри: 

Зеленчуци - броколи, грах, спанак и артишок; 

Плодове - къпини, малини, круши, сини сливи и авокадо; 

Зърнени храни - пълнозърнесто, ечемично, овесено брашно и трици; 

Ядки - бадеми, бразилски орех, шам фъстък и орех;

Варива - леща и различните видове боб. 

Ето и още един продукт, който може да ви набави много бързо необходимото количество ежедневни фибри. Това е Хускът.

Индийското растение се състои от множество фибри и водоразтворими влакна, които един път попаднали в стомаха попиват водата и образуват плътен гел, симулиращ чувство за ситост.

Контролирани нива на кръвната захар: разтворимите фибри забавят усвояването на захарта в организма, поддържайки нивата й под контрол. Изследвания показват, че жени, които приемат високо разтворими фибри, имат 42% по-ниска инсулинова резистентност.