Чувството на непрестанен стрес и напрежение в живота на хората може да бъде резултат от различни причини.

Неговата проява също може да варира - различна физическа симптоматика, промени в настроението, изпитване на силни емоции и много други.

Обикновено разликите във физическата и емоционалната симптоматиката са резултат от нивото на стреса.

Някои от най-често срещаните признаци и симптоми включват чувство на безпокойство, затруднена концентрация, необичайни хранителни навици, промени в настроението, ниско самочувствие, нарушения в съня или мускулно напрежение. Понякога е възможна и появата на гадене и депресия.

Дългосрочната профилактика и контрол на стреса са много важни, защото понижават риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, високо кръвно налягане и психични нарушения.

Стресът може да бъде остър или хроничен. Острият е краткотраен и обикновено възниква, когато човек практикува нещо ново, вълнуващо или заради внезапен спор.

Хроничният стрес продължава с времето, в някои случаи може да се наблюдава със седмици или месеци. Обикновено причина за него са семейни, финансови или проблеми на работното място.

Когато човек не предприеме мерки за своя хроничен стрес, могат да се наблюдават редица здравословни усложнения.

Контролът на времето, разрешаването на конфликти, комуникационните умения, социалната подкрепа, хуморът, духовността, медитацията, упражненията, йогата и масажът често се използват за контрол и превенция на вредните ефекти на стреса върху ума и тялото.

Социалната подкрепа също е от голямо значение, особено при много от малцинствените групи от хора, както и при тези, страдащи от различни заболявания.

Редица изследвания показват важността от активното слушане и други комуникационни методи за за контрол на социалния натиск.

Хуморът е друг метод, който може да бъде от полза при облекчаване на стресови ситуации и предотвратяване на промени в настроението. Той също така подпомага управлението на стреса, като повишава щастието.

Медитацията, духовността и практикуването на йога са други методи, чрез които човек може да се справи със своите негативни емоции. Те могат да намалят тревожността, хроничната болка, депресията и напрежението.

Прогресивната мускулна релаксация е техника за намаляване на стреса, която включва редуване между напрягане и освобождаване на мускулите. Някои от дългосрочните ползи след прилагането на този вид техника са намаляване на нивата на кортизол в слюнката и генерализираната тревожност, по-ниско кръвно налягане и сърдечна честота, както и по-малко главоболие.

Други начини, чрез които хората се справят със стрес, включват автогенни тренировки, диафрагмално или дълбоко дишане, техника за емоционална свобода и още много.

Контролът на стреса е от изключителна важност за поддържане на нормалния начин на живот.

Източник: puls.bg