Появата на леко звънене или друг звук в ухото е често явление за много хора. Това състояние е известно като шум в ушите или тинитус и се характеризира с това, че човек долавя звуци, които всъщност са нереални. Тези звуци могат да бъдат под формата на постоянно звънтене, бръмчене, пищене. Среща се при около 10-15% от хората. Може да възникне в едното или двете уши, да бъде периодичен или постоянен. Нерядко се съобщава за появата му вечер, особено при пълна тишина.

Сред честите причини за тинитус са силен стрес, преумора, прекомерен прием на кофеин, натрупване на ушна кал, предозиране на аспирин и хинин, високо кръвно налягане, алкохолизъм, прекалено често или грубо чистене на ушите, продължителна експозиция на силен шум, попадане на вода в ухото, невралгия, мигрена, страничен ефект от някои медикаменти, употреба на марихуана.

Освен, че е изключително дискомфортен, шумът в ушите може да бъде сигнал за сериозно медицинско състояние.

Това досадно и неприятно състояние може да окаже неприятно въздействие на ежедневните дейности и да предизвика намаление на слуха, затруднение в работата, концентрацията или проблеми със съня. Освен предписанията на лекарите, поведението на пациента е от съществено значение и важна стъпка към справяне с проблема. Въпреки че, невинаги е лесно да се намери точната причина за шум в ушите, има няколко естествени средства и алтернативни методи за редуциране или изчезване на неприятния звук, които са много ефективни.

Някои храни могат да допринесът за увеличаване на интензивността на шума в ушите, а други да помогнат за облекчаването му. Здравословните хранителни навици спомагат за попълване на тези хранителни дефицити, които могат да са сред причините за шум в ушите. Адекватният прием на протеини, витамини А, Е, В, цинк и магнезий са от особено значение за борба с тинитуса.

 

Установено е, че следните билки и храни са ефективни при облекчаване на симптомите на тинитус:

Гинко билоба

Гинко билоба се счита за най-добрата билка за шум в ушите. Играе ключова роля в подобряване на кръвообращението, което от своя страна подобрява функционирането на ухото и намалява звуковите усещания. Освен това, тази билка има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да излекуват подлежаща инфекция или да допринесат за подобряване на състоянието.

За лечение на шум в ушите може да приемате екстракт от гинко билоба всеки ден в продължение на 4-6 седмици, за да получите положителни резултати.

Свещен босилек

Свещеният босилек е друго добро естествено средство за лечение на шум в ушите. Неговите антибактериални свойства могат да убият бактериите, които да са причина за проблема. Освен това, тази билка може да донесе облекчение и при болки в ушите.

Джинджифил

Джинджифилът също се използва за лек при шум в ушите. Лечебните му свойства спомагат за подобряване на циркулацията на кръвта, убиване на патогени и борба със свободните радикали. Освен това, джинджифилът има подобни на аспирин свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката, често съпътстваща тинитуса.

Добавете половин чаена лъжичка прясно настърган джинджифил в чаша топла вода. Оставете да се накисне 10 минути, прецедете и добавете малко мед. Пийте този билков чай два или три пъти дневно в продължение на няколко дни, за да облекчите симптомите.

Също така, дъвчете няколко резена суров джинджифил. Процесът на дъвчене помага за облекчаване на налягането в ухото, което може да причинява шум в ушите.

Синапено масло

Синапеното масло е друг популярен домашен лек за шум в ушите. Допринася за подобряване на циркулацията на кръвта. Също така, противогъбичните и антибактериалните му свойства спомагат за лечение на ушни инфекции. Синапеното масло стимулира имунната система за защита от инфекции и помага за премахване на натрупаната ушна кал.

Леко затоплете малко синапено масло. Поставете няколко капки директно в засегнатото ухо. Оставете маслото в ухото за 5-10 минути, след което наклонете главата си на другата страна, така че маслото да се оттече от ухото. Извадете омекотената ушна кал с помощта на тампон. Повтаряйте процедурата веднъж дневно в продължение на няколко дни.

Рициново масло

Накапвайте 3-4 капки рициново масло във всяко ухо ежедневно. Това може да допринесе за отстраняване на прекомерното количество ушна кал и облекчаване на състоянието.

Слънчогледови семена

Слънчогледовите семена са едно от най-старите лечебни средства според китайската медицина. Яжте слънчогледови семки или консумирайте чай, приготвен от тях, за лечение на тинитус.

Сусам

Сусамът е богат на цинк и е бил използван в ориенталската и източната медицина за лечение на шум в ушите. Може да добавите сусама към диетата си като го включите в различни рецепти.

Чесън

Чесънът може да се използва за лечение на шум в ушите, причинен от големи височини или студено време. Той помага за намаляване на възпалението, както и за подобряване на кръвообращението. Освен това, той има антибактериални свойства, които могат да са от полза при наличие на инфекция, допринасяща за проблема.

Ябълков оцет

Като противогъбично и противовъзпалително средство, ябълковият оцет може да се използва за лечение на всяка инфекция, която може да причини тинитус.

Смесете две супени лъжици ябълков оцет и малко мед в чаша вода. Пийте този разтвор два или три пъти на ден, докато шумът в ушите не изчезне.

Ананас

Консумацията на ананас може да помогне за намаляване на шума в ушите, тъй като допринася за намаляване на възпалението поради съдържанието на ензим, известен като бромелаин. Освен това, ананасът е богат на витамини, включително и витамин А.

Яжте пресен ананас през целия ден за намаляване на възпалението. Може да приемате и пресен сок от ананас.

Храни, богати на витамин В12

Няколко проучвания са установили силна положителна корелация между шума в ушите и други слухови проблеми с недостиг на витамин В12. Установено е положителното въздействие на приложение на витамин В12 за облекчаване на симптомите на тинитус. Говеждо месо, сирене, миди, раци, яйца, черен дроб, омар, стриди, риба и хайвер са богат източник на витамин B12.

Храни, богати на цинк

Изследователи са открили висока степен на корелация между цинков дефицит и поява на тинитус. Възрастният организъм изисква 15 мг ежедневна доза цинк. Прием на добавки с цинк помага за облекчаване на шума в ушите при голям брой от случаите. Храни, богати на цинк, включват стриди, черен дроб, агнешко месо, семена от сусам, семена от диня, говеждо месо, тиквени семки.

Тиква

Консумацията на храни, като тиква, които са богати на витамин А, може да помогне за намаляване на шума в ушите. Установено е, че дефицит на витамин А е една от водещите причини за много ушни проблеми, включително тинитус, тъй като е от съществено значение за правилното функциониране на вътрешното ухо, което е отговорно за приемането и предаването на звуците.

 

Ето и кое няма да подобри състоянието ви, тъй  че го избяхвайте:

Намаляване на приема на сол

Известно е, че прекомерното количество сол задържа вода в организма. Това увеличава притока на кръв в ушите и създава налягане върху слуховата система, което води до влошаване на шума в ушите. Намаляване на приема на сол помага за редуциране на интензивността на шума в ушите.

Избягване на прием на мазнини

Избягвайте приема на мазнини, които повишават холестерола - храни, като тлъсти меса, яйчен жълтък, колбаси, масло, олио или маргарин. Заменете ги с масла, богати на омега-6, линолова киселина и други ненаситени мазнини.

Идентифициране и избягване на алергени

Алергии към определени храни могат да предизвикат шум в ушите. Храни, като авокадо, шоколад, мляко, сирене, соя, банани и някои цитрусови плодове, са често срещани алергени, които причиняват шум в ушите. Обърнете внимание на храната, която води до влошаване на симптомите и избягвайте консумацията й.

Избягване на приема на стимуланти

Стимуланти, като алкохол, чай, кафе и цигари, изострят чувствителността на слуховите нерви, което води до повишена чувствителност и шум в ушите.

Избягвайте захарта

Избягвайте захарта, особено бялата рафинирана захар. Наблегнете на естествената сладост и се опитайте да свикнете с натуралния вкус на храните. Ако не можете без сладко, използвайте натурален пчелен мед, но в минимални количества.

 

 

Източник: Фрамар