В условията на пандемия от новия коронавирус COVID-19 бяха постановени специални мерки за ограничаване на заразата, които включиха затварянето на почти всички търговски обекти с изключение на хранителните магазини, аптеките, дрогериите, банките и застрахователните дружества.

Хранителните магазини продължават да работят, за да могат гражданите да получат своя незаменим достъп до храни и стоки за домакинството, от които се нуждаят. В тези магазини обаче въпреки строгите мерки за дезинфекция и санитарен контрол все пак може да има немалък брой патогени, микроорганизми, вируси и бактерии, тъй като повърхностите в тях се докосват от много хора.

Как да се предпазите от зарази, когато отивате да пазарувате от магазина?

Ето за какво трябва да внимавате най-много.

Количките и кошниците

Първото, до което се докосвате още преди да влезете в магазина, е количката за продукти или кошницата. Тя е едно от най-мръсните места в големите вериги и малките квартални магазинчета. Бива пипана от десетки, дори стотици мръсни ръце на ден и затова е много важно да имате предвид това преди да докоснете лицето си, както и собствените си вещи след това, пише Az-jenata.bg.

Най-често срещаната бактерия по повърхността на количките за пазаруване е ешерихия коли – същата бактерия, която може да се открие в най-големи количества в тоалетните и фекалните проби. Смята се, че ешерихия коли се пренася върху повърхността на количките най-вече чрез сурово месо, птичи изпражнения (тъй като количките стоят на открито пред магазините) и мръсните ръце на клиентите, констатира изследването от 2012 година, публикувано в „Food Protection Trends“.

Най-доброто, което можете да направите е предварително да избършете с антибактериална кърпа количката преди да я използвате. Ако нямате тази възможност, избършете опаковките на всички продукти, които сте слагали в нея преди да ги поставите на рафтовете вкъщи или в хладилника.

Избягвайте да докосвате всички опаковки преди да решите какво да купите

Много често се налага да взимаме даден продукт от щанда и да го разглеждаме и четем етикета му. Това от една страна е добре за нашия информиран избор като потребители, но от друга страна ни излага на по-висок риск от зарази. Колкото повече продукти пипаме, с толкова повече зарази рискуваме да се сдобием.

Ограничете докосването на множество продукти до тези, които най-силно възнамерявате да купите.

Пропуснете щанда с деликатесите

Когато се намираме в пандемично извънредно положение, консумацията на неопаковани храни, поставени на щанд с пряк досег до въздуха и в близост до мръсни ръце и плоскости носи повишен риск от заразяване. Затова избягвайте да купувате меса и деликатеси от щанда с неопаковани храни.