Лятото е в разгара си и заедно със солените морски дни на плажа идват и вирусите. Висока температура, повръщане и диария са трите основни симптома на летните чревни инфекции. Характерно за вирусите е главоболието и силната отпадналост, като отделните щамове имат и други собствени характеристики.

 

Как да се предпазим?

Вирусите не са пряко свързани с морето, но там се разпространяват по-бързо, тъй като има струпване на много хора. Все пак, за да се предпазите от стомашно-чревни неразположения, на първо място е препоръчително да не се храните на места със съмнителна хигиена. Когато купувате храна, винаги трябва да проверявате какъв е срокът на годност. Избирайте храни, които са бързооборотни – тоест, няма как да застояват и съответно да се развалят. Хубаво е да купувате бутилирана вода или да си носите от вкъщи, но да не позволявате на детето да пие от градски чешми. 


Когато му купувате плодове, измивайте ги задължително много добре, защото те също могат да причинят стомашно-чревно разстройство. Избягвайте тежки храни през горещите летни дни - през този период от годината организмът се нуждае от лека храна и много течности. 

В никакъв случай не стойте под слънчевите лъчи от 12 до 15 часа. Тогава лъчите са много силни и детенцето, а и вие самите можете да слънчасате и да пострадате сериозно. Хубаво е постепенно да се излагате на слънчева светлина. Един от най-рисковите фактори и причинители за летния грип са резките смени на температурите. 

Не забравяйте да пиете много вода, особено ако сте от хората, които обичат да стоят на плажа. След горещия плаж да се изкъпете със студена вода или пък да пиете ледена течност, не е най-добрият избор. Личната хигиена е задължителна - постоянното миене на ръцете с вода и сапун не бива да бъде пренебрегвано.

 

Ако все пак се разболеем

Съветът на лекарите е при появяване на първите симптоми веднага да се потърси медицинска помощ, тъй като бързо може да се стигне до обезводняване. Особено при малките деца. В никакъв случай да не се прибягва до самолечение. Антибиотици са абсолютно излишни, те не влияят на вируса и не само че няма да подпомогнат състоянието, а понякога с техните странични реакции могат и да го усложнят, като натоварят допълнително стомашно-чревния тракт.

Освен подходящо лечение, при наличието на летен вирус е добре да се спазва и лек хранителен режим. При такъв тип заболявания е препоръчително да се щади стомашно-чревният тракт, да се избягват тежки храни, в никакъв случай да не се приема газирано, пържено, подправки, алкохол, защото и без това е силно раздразнена лигавицата на стомаха, на хранопровода и на червата от вирусната инфекция. 

Обикновено е добре да се мине на лечебен глад 2-3 дена, като се приемат минимални количества препечени филийки, за децата - печени ябълки, моркови, картофи, които облекчават състоянието на чревния тракт.

Могат да се приемат и всякакви подпомагащи препарати за температурата, главоболието, диарията, въпреки че те нямат пряко лечебно действие, а просто облекчават състоянието.