Когато искате да отслабнете, започвате здравословна диета и се стараете да посещавате фитнеса редовно. Скоро резултатите започват да се проявяват. Щастливи сте. Килограмите започват да се топят скоростно и от ден на ден дрехите започват да ви стават по-широки. Докато не идва момент, в който последните няколко килограма от заветното мечтано число не застиват. Те сякаш не мърдат, каквото и да правите. Струва ви се, че все едно метаболизмът ви е застинал и каквото и да правите нищо не е в състояние да ви помогне да се отървете от тези последни няколко килца.

Защо се случва така?

Нормално е в началото свалянето на килограми да е по-ускорено, отколкото в края, тъй като отначало тялото се освобождава най-бързо от задържаните течности и така нареченото „водно тегло“. С все по-наближаващото се разграждане на същинска мастна тъкан процесът се забавя. Точно това е моментът, в който не трябва да се отказвате, защото финалните няколко килограма са именно онези мазнини, които трябва да разградите напълно, пише Az-jenata.bg.

Използвайте „хранителен дневник“

Водете си дневник на всичко, което консумирате. Това ще ви помогне за разнообразяването на поетата храна, за преброяването на вида и количеството приети калории, както и за това по кое време се храните. Дневникът помага да спазвате точен график на хранене, което е от съществено значение за циркадните ритми на организма.

Променете вида на тренировката си

С времето тялото свиква с движенията, които го карате да прави. За да бъде една тренировка за отслабване ефективна, променяйте вида и интензитета ѝ. Така ще предизвикате организма си с нови трудности, които ще засилят метаболизма.

Намалете стреса

Когато тялото е под силен стрес, то се стреми да задържи мазнините, с които разполага, за черни дни. Този механизъм ви пречи да стопите излишните мазнини. Направете всичко възможно да намалите стреса, като се занимавате с приятни хобита, общувате с приятели, слушате приятна музика и най-вече като избягвате физическото изтощение.

Ако правите грешката да тренирате още и още без да почивате, смятайки, че това ще ви помогне да отслабнете, лъжете се. Така само увеличавате стреса в тялото си и пречите на нормалното му функциониране. Давайте си време и за почивка.

Спете повече

Липсата на достатъчно сън в комбинация с високите нива на стрес в организма е много лош вариант. За да намалите стреса е необходимо да си осигурявате достатъчно време за сън. Сънят е естествен природен механизъм на тялото, който играе съществена роля за неговото възстановяване, но и за извършването на редица метаболитни процеси. Когато продължителността на съня не е достатъчна, тези процеси не се извършват качествено.