Работата от вкъщи по време на коронавирус може да е голямо предизвикателство. Освен това, че се нуждаете от по-голяма организация, има много неща, които да ви разсейват – роднините, децата, пълният хладилник, както и куп домакински задължения, които трябва да бъдат свършени. Хубавото е, че може да не обличате костюма с вратовръзката, а да си стоите с пижама.

Въпреки промените заради коронавируса, мнозина имат неотложни задачи, чийто срок наближава. Това носи допълнителен стрес – какво и как ще направите, ще успеете ли навреме... А тези притеснения са свързани с нездравословно хранене. Също както ядете на крак в офиса, при това предимно сандвичи и солети, така и у дома може да закусите или обядвате набързо заради работата. А това води до болки в стомаха, подуване, газове и най-вече до покачване на килограми, особено ако ви липсва движение, пише Tialoto.bg.

Ние сме устроени така, че понякога ефективната работа и храната са най-големият ни враг – или забравяме да ядем и после се тъпчем с вечерята, или прекаляваме с консумацията на вредни храни.

Как да се храните по-здравословно, работейки от вкъщи?

Направете си график, който да следвате

Дори и да сте в отпуск, изолацията заради COVID-19 може да насърчи вашия мързел и да ставате по обяд. Но когато трябва да работите, се старайте да следвате нормалното си работно време. Много успешни фрийлансъри, чийто офис всъщност е домът им, винаги стават по-рано сутрин, за да пият кафе, вземат душ и хапнат на спокойствие.

По думите на нутрициста Вилма Макдоналд, похапването на бисквитки и снаксове от време на време е най-голямата грешка, която хората правят, докато работят от вкъщи. Тя коментира пред „HuffPost“, че когато всеки има строг график, може да си разпредели времето и да има нормална обедна почивка, в която да яде на спокойствие. По думите ѝ, фокусът трябва да е в закуската, а по-късно, след самия обяд, трябва да има време и за няколко кратки почивки от по 5-10 минути.

Иначе, когато в цялата картинка има и деца, организирането е задължително. Така например може да закусвате с тях, а обядът да е малко преди да ги сложите да легнат на обяд.

Не яжте на бюрото

Не всички имат бюро у дома, където да работят по-комфортно. Някои сядат на дивана в хола и слагат лаптопа си на краката, други пък ползват масата в кухнята. Където и да изберете, трябва да внимавате с яденето. Не бива да има храна около вас, която лесно може да си вземете по всяко време. Така не само се разсейвате, но и променяте режима си на хранене. Ако сте закусили, но до вас има пакетче с фъстъци, вие ще си вземете малко, с което ще развалите обяда си, да не говорим, че ако искате лека следобедна закуска, ще ви дойде в повече.

Макдоналд препоръчва да ядете всичко далеч от импровизираното си работно място – хем е по-хигиенично, което е особено важно заради пандемията, хем няма да прекалите с похапването. Тя е категорична, че дори и да имате много работа, винаги си поставяйте граници – например свършете каквото ви е останало и тогава яжте, но никога не продължавайте без да направите почивка за обяд.

Пийте много вода и внимавайте с кафето

Кафето на старта на деня е задължително, но ще се учудите колко много кофеин приемат някои хора, докато си работят от вкъщи. Това е така, защото кафе машината им е наблизо, а и заради коронавируса, едва ли са пропуснали да си купят кафе, като знаят, че ще стоят у дома в продължение на няколко седмици. Според лекари, за някои възрастни, зависи от здравословното състояние, до четири малки чаши кафе са безопасни, но зависи от вида му и времето, за което се пие. Едно е ясно – количеството вода, което пиете за деня, трябва да е повече от това на кафето, за да може организмът да е хидратиран.

„Ако пиете кафе, го направете между 9 и 11 часа сутринта... Това е най-доброто време за прием на кофеин, така че да не прекъсва естествения ви цикъл на сън и събуждане, като задейства отделянето на адреналин и ви настройва“, обяснява още нутрицистът.

За да пиете достатъчно течности, просто си сложете шише с прясно налята вода, което да ви е подръка, докато работите, обяснява Макдоналд. Освен това жаждата често се бърка с глада. Независимо дали бутилка или чаша, когато е пред очите ви, ще ви напомня, че не бива да се обезводнявате докато сте у дома.

Наблегнете на здравословна закуска

Изолацията заради коронавируса ни действа стресиращо, а при някои – депресиращо. Това означава, че заради емоциите мнозина ще ядат шоколад, както и разни сладкиши в желанието си да се почувстват по-добре. Според Макдоналд, всяка сутрин, малко преди да закусите, помислете какво сте яли предния ден и от какво имате нужда. Не се нахвърляйте върху филията с хляб, намазана с маргарин и сладко. По-добре е да си направите смути или шейк, за които да използвате пресни плодове и зеленчуци. Трябва да помислите и за протеини, например семена от чиа или някои ядки. Най-добрият вариант е да започнете със здравословна закуска с плодове, мляко или яйца със зеленчуци, като имате общо три хранения за деня. При някои може да има и една междинна закуска следобед. Тя обаче трябва да е някакъв плод, ядки или парченце зеленчук.

Водете си записки

Ако искате да се храните по-здравословно и да не напълнеете, докато сте под домашна изолация, си водете записки за това как се чувствате след хранене. Така например, ако нещо ви подразни стомаха, не пропускайте да го отбележите. Също така, ако плодовото смути ви дава достатъчно енергия, напишете кои продукти трябва да купите на следващото ходене до магазина. Чрез написаното в тефтера може да си правите и по-разнообразно меню. Ако в понеделник сте закусили бъркани яйца, във вторник яжте кисело мляко с плодове. В случай, че следобед сте били замаяни и отпуснати, помислете дали не се нуждаете от по-питателна храна или пък дали не сте прекалили с въглехидратите. Според Вилма Макдоналд, през първите 2 дни от домашната изолация ще ви трябва време, за да свикнете – най-вече с това, че ще работите от вкъщи и трябва да помислите за децата и храненията. Може да пропускате закуската или за обяд да ядете по нещо малко. После постепенно ще се справите с напрежението и ще ви е приятно да готвите по-разнообразни ястия за семейството.