Aмериканският супермодел Наоми Кембъл от години изпитва страх, че може да се зарази с някаква болест. Затова, когато пандемията с коронавирус се разрази, започна трескаво да залива социалните медии как се бори със заразата. Първо пусна своя снимка как се готви да лети с предпазен костюм, на който биха завидели доста медици. Последните ѝ съобщения в мрежата са как се справя със самоизолацията. “Търся позитивното. Правя различни неща, за да се наслаждавам на дома си, за което досега не съм имала време”, пише 49-годишната красавица. Заради служебни ангажименти досега тя прекарвала само по четири дни месечно в жилището си в Ню Йорк.

Сегашното неочаквано затваряне в него тя използва за четене, слушане на музика и танци. За да се успокоява, си прави 30-минутни бани с оцет, кашерна сол и епсолова сол. Също така всеки ден пие сок от целина. Започнала да практикува въпросните бани преди 11 г., когато преминала и на специална диета, включваща много морски водорасли и отказала алкохола. Надява се този режим да ѝ помогне да премине без особени последици през принудителната самоизолация.

Дори да не изкарвате парите си с перфектно тяло като Наоми Кембъл, пак е добре да се замислите как е правилно да се храните, докато водите застоял начин на живот в жилището си. Още повече че не се знае колко дълго това положение ще продължи. А и със сигурност като повечето хора сте се запасили с макаронени изделия, брашно и консерви. И изкушението да си ги ядете, вместо да рискувате да обикаляте да търсите пресни плодове и зеленчуци, ще е много голямо. Само че това е възможно най-неправилното хранене по време на епидемия.

“Важно е да се стремите да ядете разнообразно, за да поддържате имунната си система силна. Трябва да си осигурявате пълноценни храни, за да се опитате да се предпазите от разболяване”, казва австралийската диетоложка Джесика Сепел. Тя съветва да се опитвате да включвате плодове и зеленчуци във всяко едно ядене. Тъй като сезонът поне за България е такъв, че те не се намират лесно, е добре да се запасите, щом откриете нещо достатъчно свежо по магазините. Не се заблуждавайте, че те не могат да се съхраняват дълго. Съществуват редица трикове, за да ги запазите здрави в домашни условия. Например връзката с банани може да се увие с фолио за печене при основата. Свежите краставици да се съхраняват във вестници в най-долното чекмедже на хладилника. Броколи, карфиол, моркови, чушки, зелен боб и целина да се нарежат на малки парчета и да се сложат също в него, в добре затворени кутии, пише 24 часа

Доказано е също, че замразените плодове и зеленчуци съдържат много повече витамини от консервираните. Най-добре е, преди да ги сложите във фризера, да ги поставите за няколко минути във вряла вода, за да бъдат отстранени микробите. Колкото по-бързо след откъсването им ги замразите, толкова повече витамини ще имат. Трябва обаче да знаете, че те могат да изчезнат, ако продължително готвите продуктите.

Тъй като вероятно възрастните хора по-трудно ще си намират пресни плодове и зеленчуци, защото не бива да обикалят по пазари и да контактуват с много хора, е добре да започнат да приемат допълнително витамини на таблетки. Освен станалият вече известен витами С, който укрепва имунната система, се препоръчва и витамин D. Той е жизненоважен за здравината на костите и зъбите, но с напредване на възрастта кожата ни става по-малко продуктивна при производството му, особено ако човек дълго време стои затворен, без слънчева светлина.

“Самотата и изолацията могат да имат огромно влияние върху апетита и много хора казват, че не чувстват глад, ако се хранят сами. Затова трябва да обръщате допълнително внимание на хранителните си нужди, като си набавяте всички необходими минерали и витамини”, обяснява Алисън Смит от Британската диетична асоциация. Тя съветва да се увеличи приемът на фибри и течности. Ако добавите четири супени лъжици сушено обезмаслено мляко на прах към литър и половина прясно мляко, това не само ще добави допълнителни калории, но и редица жизненоважни витамини и минерали, посочва Смит пред “Дейли мейл”.

Жизненоважно за възрастните е и да продължат да се движат, дори само у дома. Дори краткият период на заседнал живот може драстично да увеличи спада на мускулна маса, който се наблюдава при хората над 75 г., предупреждава трудовият терапевт Каралайн Кларк. Направено преди две години британско проучване установи, че здравите възрастни, които са били неактивни в продължение на две седмици, имат изразена загуба на мускулна маса в долните крайници. За да избегнете това, се стремете да ставате на крака поне веднъж на час. „Ако имате градина, разхождайте се по десет минути по няколко пъти всеки ден. Ако нямате, правете обиколки в апартамента или се изправяйте на пръсти по десет пъти, като добре се придържате за мивка или стабилна маса”, казва Кларк.

Японско изследване пък установи, че изкачване на стълби в продължение на три минути на всеки два часа понижава нивата на кръвната захар при диабетици.

Ако нямате проблем с килограмите, не се притеснявайте да ядете и по-калорични храни, тъй като при кризисни ситуации като тази с коронавируса тялото има нужда от повече енергия. Хората с наднормено тегло обаче не трябва да си позволяват това. Възможно е заради липсата на движение и яденето на некачествена храна те бързо да трупнат още някой килограм отгоре. А както каза един английски епидемиолог, 50-годишен затлъстял човек с прекаран инфаркт е много по-уязвим на коронавируса в сравнение с един 70-годишен в добро физическо здраве.