При гастроезофагеална рефлуксна болест е препоръчително да се спазва хранителен режим, който да противодейства на учестените регургитации по посока на хранопровода. По този начин ще се осигури облекчаване на симптомите, които включват чувство за парене зад гръдната кост, гадене и коремна болка. От ключово значение е избягването на дразнещи и мазни храни и включването в диетата на храни, чието храносмилане е улеснено. Някои храни влошават оплакванията при рефлукс, тъй като водят до повишено дразнене или до наднормено тегло, което е свързано с повишено абдоминално налягане. Ето защо е важно да избягваме следните храни:

  • Мазни храни;
  • Рафинирани храни;
  • Алкохол;
  • Газирани напитки. 

Храните, които водят до дразнене на лигавицата на храносмилателния тракт влошават киселините, болката, паренето зад гръдната кост и повишават възпалението. С цел да се предпази лигавицата на хранопровода и да се избегне регургитацията на стомашните сокове с агресивно действие е препоръчително да се избягват следните храни:

  • Кафе, дори безкофеиново;
  • Чай;
  • Газирани напитки;
  • Шоколад;
  • Алкохол;
  • Домати;
  • Цитруси и цитрусови сокове;
  • Подправки;
  • Продукти, съдържащи мента.

Подуването на корема и метеоризмът - наличието на газове в червата се дължи на повишени ферментационни процеси в червата. Те влошават допълнително рефлукса, тъй като увеличават налягането в коремната кухина. Ферментацията настъпва при консумация на някои видове въглехидрати:

  • Разтворими фибри;
  • Сорбитол;
  • Фруктоза.

Диетата, богата на мазнини, е свързана с висок риск от развитие на рефлукс. Мазнините водят до нарушения и промени в тонуса на долния езофагеален сфинктер, тъй като се изисква дълго време за тяхното храносмилане и те се задържат по-продължително в стомаха. При рефлукс е важно да се консумират повече храни, които имат улеснено храносмилане и защитават лигавицата на храносмилателни тракт. Хранителния режим, богат на микронутриенти и фибри допринася за подобряване на качеството на живот на пациентите.

Балансираното хранене е важно да включва източници на протеини, които стимулират производството на гастрин - хормон, който благоприятства поддържането на тонуса на долния езофагеален сфинктер и предотвратява рефлукса. Ценни източници на протеин са:

  • Пилешко месо без кожа;
  • Риба;
  • Морски дарове;
  • Млечни продукти;
  • Растително мляко;
  • Обезмаслени сирена;
  • Варива;
  • Тофу.

Фибрите са важни за превенция на констипацията - запек и появата на газове, които увеличават налягането в коремната кухина. Също така, Омега-3 мастните киселини имат важно значение за понижаване на възпалението и защита на лигавицата на хранопровода от дразнене. Полезни източници на Омега-3 са:

  • Ленено масло;
  • Рапично масло;
  • Зехтин;
  • Ядкови масла;
  • Орехи и бадеми;
  • Ленено семе и чиа;
  • Сьомга;
  • Пъстърва;
  • Скумрия;
  • Херинга;
  • Сардини;
  • Авокадо.

Източник: Puls.bg