Обикновено авокадото в магазините не е узряло, така че след като ги купите, трябва да изчакате няколко дни. Проблемът е, че след няколко дни може да забравите, че сте купили авокадо, така че ще пропуснете краткия период, когато е добре да се яде и в крайна сметка ще трябва да го изхвърлите.

Ако сте любител на авокадо, сигурно сте се озовали в тази ситуация няколко пъти, така че вероятно ще ви интересува как най-добре да го съхранявате, докато дойде време да го изядете.

Как да разбера дали авокадото е узряло за ядене?

Подобно на бананите и доматите, авокадото е плод, който продължава да узрява след бране. И след като го купите, можете да определите дали е зряло, като наблюдавате цвета му, но и твърдостта му.

Само когато проверявате твърдостта, не го притискайте с пръсти, а внимателно притискайте авокадото с цялата длан. В противен случай по-вероятно е да се появят тъмни петна там, където сте го натиснали с пръсти.

Незрелите авокадо са светлозелени на цвят и твърди на допир. Ако купите такова авокадо, обикновено отнема 4-5 дни, за да узрее.

Почти узрелите авокадо са малко по-тъмни на цвят и малко по-меки от зелените. В този случай му трябват още ден-два, за да узрее.

Зрелите авокадо са меки на допир и имат тъмно зелен цвят.

Презрелите авокадо са почти кафяви на цвят и са много меки на допир. Не е проблем да го ядете на този етап, но вкусът му определено ще се промени.

kako-da-prepoznaete-koga-avokadoto-e-zrelo-i-kako-da-go-chuvate-pravilno-02.jpg

Как най-добре да съхранявате авокадо?

Има няколко начина за съхранение на авокадо, в зависимост от неговата зрялост и кога планирате да го ядете. Ако например искате да забавите узряването, тогава е най-добре да го съхранявате в хладилника. Ако, от друга страна, искате да го изядете по-бързо, можете да го съхранявате в хартиена торбичка с плодове, които също узряват след бране - като банан.

Можете да съхранявате зелени авокадо при стайна температура, но само ако планирате да ги ядете 4-5 дни. Ако го съхранявате в хладилник, ще забавите този процес и ще удължите срока му на годност до около две седмици.

kako-da-prepoznaete-koga-avokadoto-e-zrelo-i-kako-da-go-chuvate-pravilno-03.jpg

Зрелите авокадо трябва да се изядат веднага. Можете обаче да го съхранявате и в хладилник, но не по-дълго от ден-два.

Нарязаното авокадо може да потъмнее поради кислорода, така че ако искате да го съхранявате няколко дни, поръсете го с лимонов сок или оцет и го приберете в хладилника.

Това ще забави реакцията между въздуха и ензима, който причинява потъмняване. Можете също така да увиете нарязаното авокадо в найлоново фолио и да го приберете в хладилника. Не очаквайте обаче да продължи дълго.

kako-da-prepoznaete-koga-avokadoto-e-zrelo-i-kako-da-go-chuvate-pravilno-04.jpg