Ако чувствате необичайна умора, която упорито не преминава, много вероятно е организмът ви да страда от недостиг на елемента желязо.

Жените са много силно  засегнати от този проблем - за 20 дена те губят два пъти повече желязо от мъжете. А то е необходимо за правилния метаболизъм на витамините, подпомага растежа, увеличава съпротивителните сили на организма. Железният дефицит се дължи на нисък прием на желязо, на нарушеното му усвояване в чревния тракт, на повишени потребности   или значителни загуби.

Крайната степен на този недостиг е желязо-дефицитната анемия, характерна с ниска степен на хемоглобин в кръвта.

Признаци

Умората е най-характерният признак на недостига от желязо. Но много често ние я отдаваме на други причини като стреса например и бързаме да се самолекуваме с различни стимулатори. При бледо лице, трудности при физически усилия и невъзможност за съсредоточаване помислете да изследвате кръвта си. През деня съдържанието на желязо в кръвния серум променя стойността си с разлики от 40% при максимална стойност сутрин на гладно и минимална вечер. С това изследване ще се изясни и количеството на „складираното" в черния дроб желязо, както и нивото на хемоглобина, тоест на червените кръвни клетки.

Лечение

В случай на дефицит или анемия е необходимо снабдяването на организма с повишени дози желязо. Това може да стане с прием на лекарства на базата на железен сулфат или чрез подходящо хранене. Хранителните добавки се уточняват задължително с лекаря. Железният сулфат например неутрализира витамин Е и невинаги е подходящ. Вместо него лекарят може да предпише органично желязо: железен глюконат, железен фумерат, железен цитрат или железен пептонат, пише Rozali.com

Кой се нуждае от повече желязо?

Тези, които всеки ден взимат аспирин.

Големите консуматори на кафе и чай. Кафето намалява абсорбцията на желязо с около 39%, а чаят - с цели 64%! Прието е, че това се дължи на танина, който образува комплекси с желязото и блокира всмукването му от лигавицата. Добавянето на мляко в кафето още повече затормозява усвояването на кафето.

Бременните, но след консултация с лекар.

Хората, които редовно приемат противо-възпалителни лекарства, но и тук само лекарят може да определи какви са конкретните нужди.

Тези, които чувстват слабост, главоболие и необичайно раздразнение, трябва да изследват кръвта си, тъй като вероятността от недостиг на желязо при тях е голяма.

Жените с обилна менструална загуба на кръв.

Активните спортисти, особено жените.

Спазващите изтощителни диети.

За последните две категории са необходими изследвания, защото е възможно и да не страдат от недостиг на желязо.