Щом се разболеем, обяснението е едно – имунитетът ни е паднал. Не само болестите обаче са признак, че имунитетът е нисък. Има и други симптоми, които издават, че защитата на организма се предава.

Ето кои са те:

Умора

Няма как съвременният човек, който живее на бързи обороти и системно не си доспива, а работи под стрес, да не чувства умора. Ако обаче имунитетът е паднал, на фона на умората идват и други негативни признаци. Например, когато непрекъснато се влачим като пребити и сънливи, често избиват и херпеси.

Неспособност да се концентрираме

Слабата концентрация при общото чувство на отпадналост и ниско самочувствие също може да издава проблем с имунитета. Те са резултат от общата мобилизация на организма, който събира всичките си ресурси, за да се справи с отслабването на имунитета, и затова няма особени сили и капацитет да се концентрира върху конкретен проблем.

Проблеми с кожата

Неочаквано избиват пъпки и кожата става податлива на всякакви алергични реакции. Ситните бръчици стават по-видими. Това са все прояви на отслабен имунитет.

Храносмилателната система се обажда

Има достатъчно научни доказателства за връзката между имунната система и стомаха. Намаляването на имунитета оказва пагубен ефект върху равновесието на бактериалната флора в червата и стомаха. Условно патогенните бактерии, които при други условия не създават проблеми, започват по-усилено да отделят токсини. По тази причина могат да се явят признаци като гадене и стомашно разстройство.

Увеличение на лимфните възли

При всяко леко възпаление в организма, лимфните възли реагират и могат да се увеличат. Някои заболявания, които се развиват много бавно, в течение на 10-20 години, също се „събуждат“, когато имунитетът падне. И тогава подуването на лимфните възли ги издава.

Чести бактериални инфекции

Ако често ви се налага да посещавате доктора и да приемате антибиотици поради възпаление на ушите, белите дробове, гърлото, венците и др., то това е симптом, че антителата в нашия организъм не могат успешно да се преборят сами с болестите. Трябва да се научите как да подкрепяте имунитета си.

Чести вирусни инфекции

Прихващате ли всеки вирус, който се намира около вас и смятате ли, че ще сте следващия излязъл в болничен, когато някой от колегите ви се разболее? Боледувате ли от грип  два пъти годишно и имате проблеми с херпес? Често ли страдате от възпалено гърло или други симптоми на настинка? Не се нуждаете от по-очевидни сигнали! Определено се нуждаете от подсилване на имунната си система.