B12 е единствения витамин, който не може да се намери в нито едно растение, а само в животински продукти. Той съдържа кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. За да си набавите В12 от храната, трябва да консумирате месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти или храни, обогатени с В12, а ако ли не, да взимате добавки.

А какви са причините за дефицит на B12?

Това е недостатъчен прием чрез храна и хранителни добавки или неспособност на организма да усвоява витамина. Първата причина обикновено се поражда от следването на силно рестриктивни хранителни режими като веганство, суровоядство, фрутарианство, макробиотика или неправилно вегетарианство (консумация предимно на полуфабрикантни и рафинирани храни, които нямат висока хранителна стойност). Втората причина най-често е породена от недостига на „вътрешен фактор“ (фактор на Касъл, интринзик фактор) в стомаха, който подпомага резорбцията на витамин Б12.  Други причини за неспособността на организма да усвоява витамина се състоят в:

Нарушения на тънкото черво като болест на Крон, целиакия, наличието на бактериална инфекция или паразити, хранителни алергии, пропускливост на червата и други;

Най-засегнати от развитието на кобаламинов дефицит са:

хора, които не консумират месо и/или животински продукти;

бременни и кърмачки;

хора, подложени на силен стрес;

хора с хранителни алергии и нарушения на стомашно-чревния тракт;

хора с диабет – хронично високата кръвна захар пречи на абсорбцията на витамин Б12;

пушачи;

хора, които редовно консумират алкохол;

възрастни над 50 год.

Симптоми при липса на витамин Б12

Най-силното проявление на недостига на витамин Б12 е анемията. Когато анемията е предизвикана от беден на кобаламин хранителен режим, то тя се нарича мегалобластна анемия. Когато тя е предизвикана от недостатъчен вътрешен фактор, се нарича злокачествена (пернициозна) анемия и не се повлиява от количествата на приетия с храната или хранителни добавки (перорално) кобаламин. „Анемия“ е общ термин, обобщаващ състояния на недостатъчно количество червени кръвни клетки в организма или липсата на хемоглобин, който да пренася кислород. При такива състояния червените кръвни телца са прекалено големи или крехки, за да оцелеят за дълго в кръвта.

Ранните симптоми на дефицита на витамин Б12 засягат най-вече нервната система. Те се състоят в:

Хронично чувство на отпадналост и преумора;

Загуба на апетит;

Мускулна слабост, тремор или скованост;

Отслабено зрение;

Депресия, липса на концентрация, поведенчески изменения, тревожност, нервност, раздразнение, хронично лошо настроение;

Нарушена памет и дори загуба на паметта.

Ненавременното диагностициране на дефицита на витамин Б12 е предпоставка за развитието на тежки мозъчни нарушения, водещи до заболявания като Алцхаймер, деменция, множествена склероза, Паркинсон, клинична депресия и много други.