Черните точки на носа се появяват заради запушване на пори. Много често се появяват и пъпки в областта. Със съветите по-долу може да се премахнат черните точки, но и да се предотврати появата им. 

Първо, лицето трябва да се измива по два пъти на ден, включително и след упражнения. Това ще помогне да се премахнат всички мръсотии и бактерии от кожата. Редовното сменяне на калъфките също би допринесло за изчистването на носа.

След физически упражнения кожата трябва да се измива възможно най-рано, за да се премахне потта, която запушва порите.

Втори вариант за почистване на черните точки е нанасянето на лентички за нос. Не става въпрос обаче за търговските ленти, защото те действат временно - те не регулират производството на себум на потните жлези на носа. Смята се, че по-добър резултат се постига, ако порите се отворят с помощта на водна пара.

Не само през лятото, но и през зимните месеци трябва да се използват слънцезащитни продукти. Трябва да се избират такива обаче, които не омазняват, а същевременно блокират UVA и UVB лъчите.

Ексфолирането също помага срещу черни точки. По-грубите ексфолианти обаче не са подходящи, защото може да доведат до възпаление. Нежните химически ексфолианти са добър вариант. Може да се търсят такива, които съдържа алфа и бета хидрокси киселини. Те премахват мъртвите кожни клетки и работят по-ефективно.

Важно е да се знае, че алфа и бета хидрокси киселина е възможно да премахват слой от кожата, което може да я направи по-уязвима от UVA и UVB, така че ето още причина да се нанасят продукти с SPF.

Важно е да се отбележи също, че трябва да се внимава изключително много, когато се използват козметични продукти за черни точки, защото може да се причини изсушаване на кожата, а това от своя страна да доведе до производството на повече себум, за да се компенсира сухотата.

Може да се нанасе и маска с глина, която премахва мръсотията от кожата и отпушва порите. Някои глинени маски съдържат сяра, която също спомага за разграждането на мъртвата кожа. Въпреки това, ако има наличие на алергия към сяра, трябва да се направи тест върху кожата преди употреба.