Здравето на всеки от нас зависи от това как организмът ни успява да преработи и изхвърли натрупаните токсини. Замърсената околна среда, консумацията на вредни храни, алкохол, тютюнопушене и различните вещества в козметиката са фактори, които говорят за нуждата от по-сериозна детоксикация. Черният дроб е органът, който отговаря за пречистването на кръвта, преработва хормоните, съхранява важни витамини и разбира се произвежда жлъчен сок. 

Ако поради някаква причина не функционира правилно, няма да успее да преработи оптимално храната и най-вече мазнините. Той може да бъде подпомогнат чрез "Хепа" натурални добавки, включващи полезни билки за детокс. 

Кога черният дроб не работи добре

Има сигнали, които тялото ни подава, за да разберем, че органът не е в оптималната си форма. Те могат да се изразяват в подуване на корема, газове, киселини, запек, пожълтяване на кожата и други. Хроничната умора е сигурен показател, че нещо не е както трябва. Възможно е и сами да си навредим, когато хапваме по-обилно по време на празници. Това допълнително натоварване с големи количества храна оказва негативен ефект върху черния дроб. 

В случай че забележим някой от тези симптоми, е добре да посетим личния си лекар и да направим изследвания. Колкото по-рано реагираме, толкова по-бързо ще ни бъде назначено правилното лечение.

Как да пречистим черния си дроб с натурални продукти 

Диетата, която ще изберем, трябва да бъде изградена на базата на храни с високо съдържание на фибри. Те се съдържат в плодовете и зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите култури. Доброто храносмилане е в основата на здравословното отслабване и пречистване към което се стремим. Така жлъчката също ще функционира правилно, а това е от значение за работата на тялото ни. Кои са доказаните билки, които помагат в почистването на органа:

  • бял трън – с негова помощ клетките пречистват натрупаните вредни вещества в следствие на неправилно хранене или употреба на медикаменти. Значително редуцира последствията, настъпили поради злоупотреба с алкохол. Има благоприятно действие и върху тена на кожата и различни обриви, възникнали заради наличието на токсини;
  • артишок – подобрява функцията на черния дроб и стимулира секрецията на храносмилателни сокове. Контролира нивата на холестерол и помага за пречистването на кръвта;
  • джинджифил – той активизира жлъчната секреция. Препоръчва се при храносмилателни проблеми и гастрит;
  • репей – естествено противовъзпалително средство. В някои проучвания се посочва, че корените на репеят предпазват черния дроб от окислението, което токсините могат да му нанесат.

Онлайн магазин Biotica.bg съветва да използваме продукти с натурални съставки, които биха повлияли положително върху пречистването на организма ни.