Имунитетът е основният защитник на човешкото тяло срещу различни инфекции. Храненето е един от множеството фактори, които определят имунния отговор и е важен компонент за поддържане на силна имунна система. 

Витамините са биологично активни вещества с малко молекулно тегло. Те са необходими на човек, за да работят правилно метаболитните процеси. Участват в биохимичните реакции, протичащи в клетките, и действат като катализатори или коензими. Тяхната роля е да ускорят или поддържат скоростта на реакция между други вещества. Следователно протеиновият синтез и производството на много клетъчни компоненти зависят от тяхното присъствие. В билкова аптека или онлайн магазин Revita.bg можете да откриете качествени билкови продукти, които да помогнат за поддържането на имунната система.

Топ 4 билкови продукта за укрепване на имунната система

Изследванията са идентифицирали витамини, които повишават имунитета и насърчават здравето. Предлагат се под формата на отделни билкови продукти, които могат да се използват самостоятелно у дома: 

  • витамин D – през зимния сезон в тялото липсва калциферол, съответно може да се получи недостиг на това вещество. С негово участие се осъществява противотуморният имунитет – проведени са няколко клинични проучвания, според които при нормално съдържание, рискът от развитие на рак на червата се намалява в почти четири пъти;
  • група Б – те включват няколко вида вещества. Доказано е, че витамините В2, В6, В12 осигуряват повишаване на имунитета. Ефектът върху имунитета се крие в способността за подобряване на антимикробната защита, увеличаването на производството на Т- и В-лимфоцити, които се борят с патогенните микроорганизми;
  • токоферол или витамин Е – укрепването на имунната функция с токоферол става чрез повишаване на антиоксидантната защита на клетъчните мембрани. Повишава способността на организма да издържа на разрушителното влияние на вредните фактори на околната среда. Той помага за увеличаване на производството на антитела и също така блокира възпроизвеждането на туморни клетки;
  • Витамин Ц – когато се появят първите признаци на настинка, за бързо укрепване на имунната система помага аскорбиновата киселина. Добър начин е използването на готови препарати, в които е известна точната дозировка на активното вещество. Витамин Ц засилва производството на всички видове антитела, повишава активността на макрофагите, които абсорбират чужди микроорганизми и опасни вещества.

Какви билкови продукти да изберете 

Билковите продукти намират широко приложение в ежедневието на всеки човек. Те могат да се използват за отслабване, детокс, проблеми с простатата, високо кръвно, депресия и други. Благодарение на натуралните продукти в съдържанието си те не вредят на организма. Билките са полезни за различните органи, а комбинацията от тях може да реши няколко проблема едновременно.