Лешниковият тахан не само, че е вкусен, но е и доста полезен. А като го добавите в направата на някой десерт, то комбинацията става вълшебна. Само в две  супени лъжици тахан се съдържа над 80 процента от нужния манган на организма. Той подпомага мозъчните функции. Около 30 процента от нужния ни на ден витамин С за борба с болестите и стареенето. 150 милиграма фолиева киселина, така необходима в борбата срещу анемията и за здравето на плода на бременните жени;

Почти 90 процента от мазнините в лешника са ненаситени, което помага в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания, за намаляване на лошия холестерол и за повишаване нивата на добрия холестерол;

 Високите нива на манган и магнезий са верен страж на здравето в ежедневния стрес.

Лешниковият тахан е добър избор за диабетиците заради ниския гликемичен индекс.

Ето и два десерта, които да зарадват небцето ви:

Първото изкушение е само с три съставки – лешников тахан, какао и мед. Без хидрогенирани мазнини, без излишна захар – сами решавате в какви пропорции ви харесва най-много.

Халва

Смесваме около 100-150 г слънчогледов или  сусамов тахан с 1с.л. мед и разбъркваме. Сместа се сгъстява от само себе си и се получава много специфична консистенция.

Приятен апетит!