Високото кръвно налягане може да причини сериозни здравословни проблеми. Хипертонията може да бъде безшумен убиец. Смята се, че 1 милиард души по света страдат от това. Световната здравна организация изчислява, че хипертонията е причина за 51% от смъртните случаи от инсулт и 45% от смъртните случаи, свързани със сърдечни заболявания.

Диетата е от ключово значение за намаляване на високото кръвно налягане. Първото нещо, което трябва да направите, е да намалите приема на сол. Трябва да ядете храни, богати на калий, магнезий и фибри.

Плодове

Яжте ябълки, банани, грозде, манго, портокали, ананаси, мандарини. Консумирайте и сок от нар - само една чаша на ден е достатъчна, за да намалите налягането.

Ядки

Орехите съдържат калий, магнезий и други минерали, за които е известно, че понижават кръвното налягане. Не само орехите, но и бадемите, лененото семе и лешниците също са много добър избор, ако имате проблеми с високо кръвно налягане. Орехите имат висок процент на омега-3 мастни киселини.

Авокадо

Изследване, публикувано в Journal of American Heart Associaton, установява, че едно авокадо на ден може да понижи кръвното налягане с до 13,5 милиграма на децилитър.

Шоколад

Тъмният шоколад е чудесна храна за понижаване на кръвното налягане.

Зехтин

Използвайте зехтин за приготвяне на храна. Този навик ще ви позволи да понижите кръвното си налягане.

Омега 3

Омега-3 мастните киселини са здравословни мазнини, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Омега-3 мастните киселини понижават кръвното налягане. Те също така съдържат витамин D, който понижава кръвното налягане. Яжте сьомга, пъстърва, скумрия и риба тон.