Според данните на Съвета за сън от 2017 г. най-популярното време за сън е някъде между 22 и 23 часа. Приблизително една трета от хората обаче остават будни до полунощ, а 18% си лягат след полунощ.

Проучване, проведено от King's College London през май 2020 г., установи, че националните навици на съня са силно засегнати от карантината, въведена в края на март, за да спре разпространението на коронавируса. Например двама от петима респонденти (39%) казват, че средно са спали по-малко часове на нощ в сравнение с периода преди карантината.

Вероятно промените в условията на труд и невъзможността да отидете на работа са причинили големи промени, когато става въпрос за сън.

Кое е най-доброто време за сън през нощта?

Периода от 22:00 до 23:00 часа е идеално време, защото тогава телесната температура и нивата на кортизола, хормона на стреса, започват да падат. Мозъкът ви започва да произвежда мелатонин, хормон, от който се нуждаете, за да се чувствате сънливи. Според проучване от 2018 г. 22:10 е най-доброто време за изключване на осветлението.

Хората, които си лягат по това време, имат най-добра рутина на съня и това създава по-здравословни хранителни навици. От тях 82% се придържат към режим на хранене и упражнения, а 74% смятат, че е по-лесно да поддържат здравословно тегло.

Това време позволява дълбок сън и трябва да ви позволява да спите 8 часа на нощ.

Но това не означава, че ще работи за всички. Да свикнете с модела на сън, който ви подхожда най-добре, е най-добрата стратегия.

Някои хора са склонни да бъдат нощни птици, докато други предпочитат да си лягат рано и да стават рано. Ако не се чувствате сънливи до полунощ, не се насилвайте да си лягате в 22 часа с надеждата, че ще се събудите по-свежи. Най-добрият съвет е да определите времето, което ви подхожда най-много и да се опитате да се придържате към него.

Ами циклите на съня?

Друго нещо, което трябва да имате предвид, са циклите на съня. Всеки цикъл продължава 90 минути, в които преминавате през пет фази: четирите не-REM фази (спокоен сън) и REM фазата на съня и всички те се повтарят през нощта, докато се събудите. Следователно сънят не трябва да се разглежда като дейност от осем часа, а като цикли от час и половина.

В първата фаза сте в лек сън, а най-дълбокият сън е в четвъртата фаза, точно преди REM фазата, в която обикновено сънувате и която всъщност е най-близо до будното състояние.

Най-лошото време за събуждане е по време на четвъртата фаза на съня и ако се събудите тогава, ще бъдете „зашеметени“.

Най-лесно е да се събудите, докато сте в първата фаза и във фазата на REM и след това ще се събудите отпочинали и свежи. Например, ако трябва да ставате в 8 часа сутринта, най-добре е да си легнете в 22:46, 00:16, 01:46 или 03:16.

Ако искате да знаете кога е идеалното време да си легнете, опитайте този калкулатор за сън. Това ще ви помогне да изчислите кога трябва да си легнете и да спите в зависимост от това кога трябва да се събудите.