Стартира компанията за клинични изпитвания на еднодозовата ваксина Johnson & Johnson сред юноши на възраст между 12 и 17 години, пише Insider.  

Разширяването на проучването за ваксина COVID-19 на Johnson & Johnson е във фаза 2 от клиничното изпитване на компанията. Преди това в проучването бяха включени здрави възрастни на възраст от 18 до 55 години, както и на 65 и повече години. Сега ваксината ще бъде тествана първо на тийнейджъри на 16 и 17 години, а след това ще се разшири до непълнолетни на възраст 12 години. 

"Коронавирусната пандемия оказа силно влияние върху подрастващите, не само с усложненията на болестта, но и с тяхното образование, психично здраве и благосъстояние. Жизненоважно е да разработим ваксини за всички, навсякъде, за да се помогне в борбата срещу разпространението на Covid-19 с цел да се върнем към ежедневието", коментира главният научен директор на Пол Стофелс. 

Ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna COVID-19 вече са започнали опити с непълнолетни. По-рано тази седмица компанията Pfizer заяви, че нейната Covid ваксина, разработена съвместно с BioNTech, е 100% ефективна при деца на възраст между 12 и 15 години след клинично изпитване от трета фаза.