Извънредна имунизация срещу морбили на всички деца от 13 месеца до 8 години от уязвими групи започва Регионалната здравна инспекция в Пловдив. На личните лекари в ромските квартали в града са връчени предписания как да бъдат обхванати рисковите семейства. Кампанията се провежда след предписание от Министерство на здравеопазването, получено в РЗИ-Пловдив.

„Във връзка с продължаващото разпространение на морбили на територията на страната и начало на учебната година е необходимо спешно да се предприемат мерки за недопускане внос на морбилен вирус сред възприемчиви лица в детски колективи. Въз основа на извършените до момента анализи на заболяемостта от морбили през 2019 г. в България, основна група от населението в риск от заразяване са децата до 8-9 г. възраст в ромските общности”,  посочват от здравното министерство.

По данни от Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от морбили, паротит и рубеола в България 55.4% от заболелите деца от посочената група са с поставена имунизация срещу морбили. При допълнително проведени изследвания обаче се установява, че въпреки това, децата нямат изграден имунитет срещу трите антигена.  По тази причина от ведомството са насрочили извънредната имунизационна кампания, която ще продължи до 5 октомври.

„Получихме всички необходими ваксини още в началото на седмицата. В момента минават децата за бележки за училища и детски градини, така че е лесно да ги обхванем”, съобщиха пред TrafficNews джипитата, чиято практика е в ДКЦ „Изток” в пловдивския квартал „Столипиново”. По техните наблюдения на половината от малчуганите в пациентските листи вече е поставена извънредната имунизация. Лекарите в квартала се надяват и останалите деца да бъдат ваксинирани още през следващата седмица.

По данни на здравното министерство, към 3 септември са регистрирани 1 158 случая на морбили. Териториално са засегнати четиринадесет области в страната: София-град – 350 заболели, София-област по 349 заболели, Благоевград – 214 заболели, Кюстендил - 152 заболели, Пазарджик – 33 заболели, Монтана - 28 заболели, Перник - 10 заболели, Бургас – 9 заболели, Велико Търново, Ловеч и Пловдив по 3-ма заболели, Варна – 2 заболели, Русе и Стара Загора по 1 заболял.