Безплатно изследване за хепатит В и С предлага столична болница. Желаещите могат да направят тестове от 22 до 30 ноември по време на Европейската седмица за тестване на хепатит. Това е възможно всеки работен ден от 8 до 13 часа в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс „Света София“ - ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ № 104 и ДКЦ „Света София“-Люлин на бул. “Царица Йоана“ № 65. 

Предварително записване на часове не е необходимо, като също така няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.

 По последни данни, 71 милиона души по света са хронично заразени с вируса на хепатит С, а това го прави едно от най-разпространените инфекциозни заболявания и заплахи за здравето ни. Епидемията продължава да расте с плашещото темпо от 1,75 милиона нови заразявания годишно.

През 2016 г. World Health Assembly ─ форумът, чрез който 194 държави-членки управляват Световната здравна организация, инициира световна кампания за елиминирането на хепатит C. За целта са поставени задачите до 2030 г. да бъде намалена смъртността заради хепатит C с 65%, а новите пациентски случаи да намалеят с 80%. Според Световната здравна организация обаче само 12 държави ще постигнат тази цел.

Екипът на МБАЛ „Света София“ се присъедини към Европейската седмица за тестване за хепатит. Това е втората кампания на болничния комплекс тази година, по време на която се извършват безплатни тестове за хепатит на пациенти. 

"В света около 325 млн. души са инфектирани с вируса на хепатит В или С, като 90% от тях все още не са диагностицирани. Поради безсимптомното протичане на заболяването, липсата на профилактика и адекватна информация, 1,4 млн от тях ще продължат да загиват ежегодно от усложненията на нелекувания хепатит, въпреки съществуването на високоефективни терапии. С радост се включваме като партньори на МБАЛ Света София", каза Силвана Лесидренска, председател на Сдружение ХепАктив, партньор на кампанията и пациент с хроничен хепатит В.