Около 30 антивирусни лекарства се изследват от иновативните фармацевтични компании, за да се установи дали те са ефективни при лечение на пациенти с COVID-19, съобщиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Компаниите споделят съединения и информация от своите бази данни в съвместен опит за ускоряване на разработването на терапевтични средства и диагностика за справяне с настоящите и бъдещите огнища на коронавирус, посочват от организацията.

Научноизследователската фармацевтична индустрия е фокусирана върху три ключови области: разработването на диагностични методи, създаването на нови ваксини и лекарствени терапии, които да послужат в борбата срещу COVID-19; подпомагане на правителствата и здравните системи на местно ниво и гарантиране на доставката на лекарства за пациентите, които се нуждаят от тях.

При всички извънредни ситуации по отношение на здравето от ХИВ до SARS/ТОРС, от Ебола до коронавирус, вниманието се обръща към научноизследователската биофармацевтична индустрия, от която обществото очаква да открие и разработи ваксини, диагностика и лекарства.

През 2014 г. стотици изследователи бяха мобилизирани за борба с епидемията от Ебола и допринесоха за разработването на две ваксини и нови диагностични тестове, които помогнаха за овладяване на по-нататъшните огнища на болестта. Настоящата пандемия изисква още по-голяма мобилизация, затова отговорът на научноизследователската фармацевтична индустрия е незабавен, обединен и значителен, пише в съобщението на организацията.

Иновативните фармацевтични компании работят и по създаването на ваксина срещу COVID-19 инфекцията. Разработват се и нови диагностични методи за бързо и надеждно откриване на заразените с COVID-19.