Повечето хора, които се заразяват с коронавирус, са защитени поне 6 месеца от повторно заразяване, според скорошно проучване в Дания, но по-възрастните хора са по-склонни да се заразят отново, отколкото по-младите хора.

Резултатите от последното проучване, публикувано в Lancet, установиха, че само 0,65% от хората са дали положителен резултат за повторно заразяване, след като са боледували по време на първата и втората вълна на пандемията в Дания.

Проучването установи, че хората над 65 години имат само 47 процента защита срещу реинфекция, в сравнение с 80 процента защита при по-млади хора.

„Нашето проучване потвърждава това, което други изследвания предполагат. Повторната инфекция с COVID-19 е по-рядко срещана при по-млади, здрави хора, но при по-възрастните хора рискът е по-голям от повторна инфекция“, каза Стан Етелберг от Държавния серумен институт в Дания. „По-вероятно е възрастните хора да имат по-сериозни симптоми на болестта и за съжаление някои ще умрат. Нашите открития ясно показват колко е важно да се защитят възрастните хора по време на пандемия", каза той в презентация.

Авторите на изследването посочват, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи защитата срещу повторна инфекция с различни варианти на вируса.

Анализираните данни са част от 69% от населението на Дания, или 4 милиона души, тествани миналата година.