До дни Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната. Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари, в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт.

Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. Повод за срещата бяха затрудненията, които съсловните организации срещат при изписването и продажбата на лекарствени продукти в условията на извънредна епидемична обстановка.

„Най-важното по време на пандемията от COVID-19 е да улесним максимално пациента и да сме сигурни, че той ще получи адекватна грижа. За това до края на тази седмица ще очаквам предложенията на съсловните организации с точни предложения как лекарите и фармацевтите да обменят бързо информация. Така, при евентуално изчерпване на лекарствен продукт в определена аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи излишно време за пациента. Считам, че заедно можем да стигнем до най-ефективните решения в настоящия момент“, каза министър Ангелов по време на срещата.

От своя страна съсловните организации определиха проведения диалог като конструктивен и поеха ангажимент, в рамките на действащата нормативна уредба, в най-кратки срокове да изготвят указанията, за да стигнат възможно най-скоро до общопрактикуващите лекари и фармацевтите.