Нова вирусна пандемия ще започне още през следващото десетилетие, съобщи британската компания за прогнозни анализи в сектора на здравеопазването Airfinity Ltd. За повишения риск допринасят изменението на климата, увеличените международни пътувания, нарастването на населението и заплахата от зоонозни заболявания. Ситуацията се усложнявала от липсата на ваксини и средства за лечение на новите вируси.

Има 27,5% вероятност пандемия, подобна на COVID-19, да започне през следващото десетилетие, тъй като вируси се появяват все по-често, пише BGVoice.

Но ако ефективните ваксини започнат да се прилагат 100 дни след откриването на нов патоген, шансът за смъртоносна пандемия ще спадне до 8,1%, според моделирането на компанията.

В най-лошия случай вирус като птичия грип, който мутира, за да се предава от човек на човек, може да доведе до 15 000 смъртни случая дневно само в  Обединеното кралство.

Сега, когато светът живее с COVID-19, здравните експерти насочват вниманието си към подготовката за следващата потенциална глобална заплаха. През последните две десетилетия вече са вилнели три големи коронавируса, които са причинили ТОРС, Близкоизточен респираторен синдром и COVID-19, както и свински грип през 2009 г.

Бързото разпространение на щама H5N1 на птичия грип вече е повод за безпокойство. Въпреки че досега са заразени само малък брой хора и няма индикации за предаване на вируса от човек на човек, рязкото нарастване на заболеваемостта при птиците и увеличаването на случаите при бозайниците породиха опасения сред учените и правителствата, че вирусът може да мутира, което би улеснило разпространението му.

За много високорискови патогени, като например респираторния синдром в Близкия изток и вируса Зика, няма ваксини или лечения, а настоящите методи за наблюдение едва ли ще открият нова пандемия навреме. Това подчертава неотложността на мерките за готовност за пандемии, съобщава Airfinity.