Физическата активност е средство, чрез което хората биха могли да понижат нивата си на стрес. Това твърдение е подкрепено от редица здравни специалисти и спортни треньори. Краткотрайните моменти на стрес не са сериозен проблем за здравословното състояние на хората. Непрестанно високите нива, от друга страна, биха могли значително да го влошат.

По време на физически или емоционален стрес, тялото на човек навлиза във физиологичната fight-or-flight реакция, в резултат на която се отделят различни хормони, адаптиращи организма към заобикалящата го среда.

Един от тези хормони е кортизолът, който се отделя от надбъбречните жлези. Той провокира отделянето на глюкоза, която от своя страна осигурява необходимата на мускулите енергия да се справят с появилата се заплаха. 

При повишаването на нивата на кортизол е възможно повишаването на сърдечната честота, учестяване на дишането, поява на замаяност или гадене.

Непрестанно високите нива на кортизол, каквито могат да се наблюдават при непрекъснато високи нива на стрес, могат да повишат риска от редица заболявания - сърдечносъдови нарушения, диабет, както и хронични заболявания на гастроинтестиналния тракт.

Редовно настъпващият стрес е причина и за безпокойство, раздразнителност, нарушения в съня, злоупотреба с различни субсатанции, недоверие, тревожност и други психоемоционални изменения. 

Според Световната здравна организация нивата на стрес биха могли да се контролират с помощта на достатъчно часове сън, здравословен хранителен режим, ограничено време в социалните мрежи и новинарските емисии. Друг метод за балансиране на състоянието е медитацията и техниките на дълбоко и осъзнато дишане.

Въпреки това, най-ефективният метод за справяне със стреса остава физическата активност.

Редовните тренировки не отстраняват причинителя на стрес, но биха могли да подобрят настроението, да намалят напрежението и да подобрят качестовото на съня, което в крайна сметка да помогне за поддържането на баланс.

Причината за понижаване на стреса, в резултат на физическа активност, е отделянето на ендорфини, които се свързват с приповдигнато настроение, забележима еуфория и понижена чувствителност към болка.

Тренировките са много добър и ефективен метод за контрол на негативните емоции и стреса.

Нивата на физическата активност биха могли да се регулират спрямо насторенията. При силно негативни емоции е възможно повишаване на техния интензите или времетраене и обратно при приповдигнато настроение - по-леки тренировки.

Според редица проучвания аеробните упражнения, като плуване, бягане, танци и бокс, са едни от най-ефективните за стимулиране отделянето на ендорфини. Въпреки това по-леките форми на физическа активност също са от полза, например йога, силови тренировки или ходене. В някои случаи дори, те биха могли да окажат по-голямо влияние.

Източник: Puls.bg