Ситуацията в Източна Европа бързо може да ескалира: учени обясняват високата смъртност от коронавирус в Италия и с една манталитетна особеност, която е характерна и за обществата в Източна Европа, гласи коментар на Гудрун Хайзе в "Дойче веле", цитиран от БГНЕС.

Смъртността от коронавирус в Германия е сравнително ниска - едва 0,4 процента. По съвсем друг начин изглеждат нещата в Италия, където смъртността се оказва 20 пъти по-висока.

На какво се дължи тази огромна разлика?

Състоянието на здравеопазването, броят на провежданите тестове, средната възраст на населението - всички тези фактори играят роля. От значение обаче е и една манталитетна особеност, която е характерна и за източноевропейските общества.

Числа и факти

Да започнем с числата: тъй като в Италия средната възраст на доказано заразените е 63 години, а в Германия - само 45, неизбежно се натрапва изводът, че вероятно в Италия се правят много по-малко тестове на по-млади хора, при които заболяването преминава сравнително леко. Това на свой ред води до повишаване на смъртността, тъй като фактически се отчитат само тежко болните.

Средната възраст на населението също играе роля, тъй като е известно, че възрастните хора са много по-застрашени. Ако сравняваме Италия и Германия, този фактор не е от особено значение, тъй като показателите за двете страни са сходни - 46 години в Германия и 46,3 години в Италия. По друг начин стоят нещата, ако правим сравнение с африкански държави като Мали и Чад, където средната възраст е едва 16 години.

От възлово значение за смъртността при коронавирус е състоянието на здравната система. Защото наличието на достатъчно респиратори позволява смъртността да бъде намалена значително. От решаваща роля е също така дали в интензивните отделения има достатъчно легла за нуждаещите се пациенти. В това отношение разликите между Италия и Германия са огромни: докато в 60-милионна Италия в началото на епидемията са разполагали с около 5 000 легла в интензивни отделения, броят им в 80-милионна Германия е поне 28 000.

Ситуацията в Източна Европа може да ескалира

Накрая и този важен фактор: според двама учени от университета в Бон, влияние оказва и една манталитетна особеност в Италия - съвместното съжителство на няколко поколения под един покрив. Това е характерно и за обществата в източноевропейските държави, ситуацията там бързо може да ескалира, ако не се вземат превантивни мерки, предупреждават учените.