В последните години “Bamboo” чашките са кафе и заедно с други видове посуда се превърнаха с масов заместител на пластмасовите съдове за еднократна употреба. Звучи чудесно да правим опити постепенно да заличим PVC продуктите от лицето на Земята. Въпросът е да го правим съзнателно и компетентно.

Знаехте ли, че чашите и други прибори от бамбук, предназначени за масова продажба, могат да навредят на вашето здраве. Защо?   

Повечето доставчици на бамбукова посуда рекламират продуктите си, като наблягат на запазването на околната среда, възможността за рециклиране и натурални съставки. Те предлагат своите продукти като алтернатива на пластмасата или като „100% бамбук“. Набляга се на факта, че сме “Zero waste”, но деликатно се изпуска една подробност. Освен бамбук, продуктите съдържат меламинова смола или карбамидно-формалдехидни смоли.   

За какво са отговорни тези две съединеня? 

Лепилото от меламинова смола, с което се обработват чашите и съдовете, всъщност има сериозен недостатък. При контакт с храни и напитки се освобождава компонентите си формалдехид и меламин. След множество изследваният, Германският институт за оценка на риска (BfR) категорично не дава добър рейтинг на бамбуковите чаши. 

Stiftung Warentest” тества 12 бамбукови чаши. 7 от тях биват оценени като „незадоволителни“, тъй като отчитат недопустими количества замърсители. Най-критичното идва, когато са пълни с горещи течности като чай и кафе. Това представлява висок риск за здравето и експерти съветват да бъдат тотално извън употреба.   

Други изследвания, приложени върху общо 37 бамбукови прибори и чаши за хранене, сочат , че всички те надвишават границата на формалдехид, а една също и за меламин. 

Още през 2017 г. Службата за химически и ветеринарни разследвания - Щутгарт (CVUA) публикуват резултатите от тригодишна лабораторна работа с 45 продукта, рекламирани като бамбукови. 35 от тях не са били направени от чист бамбук. И резултатите са тревожни: 

11 артикула освобождават значителни количества меламин и/или формалдехид в тестваната храна. Законовите допустими нива за тези двете вещества в някои случаи били значително надвишени. Формалдехидният газ е класифициран като „вероятно канцерогенен за хората“. Меламинът, изходният материал за производството на меламинови смоли, може да образува кристали с друго вещество, което може да доведе до увреждане на бъбреците. 

По-скорошни проучвания от Щутгарт показват, че отделянето на формалдехид и меламин от повечето бамбукови чаши се увеличава с течение на времето, т.е. повторно тестване. 

Рециклируеми ли са наистина бамбуковите съдове и чаши?  

Конфликтна се оказва темата и с рециклируемост и компостируемост 
Stiftung Warentest” оценява 5 от 12 тествани чаши като „незадоволителни“, тъй като отново рекламират посредством подвеждащо съдържание. Производителите твърдят , че продуктите са екоалтернатива на чашите за еднократна употреба от пластмаса. Всъщност чашите от бамбук не могат да бъдат рециклирани, защото са залепени чрез пластмаса, следователно не са екологично чисти. По тяхно мнение производителите трябва да бъдат задължени да посочат използваните материали за продукта, така че да е ясно от какво е изработена посудата. 

Най-важното накратко: 

  • Бамбуковите съдове не винаги са направени от чист бамбук. Чашите съдържат меламинова смола. Бамбуковият дървен прах и царевичното нишесте често се използват само като пълнители. 
  • Различни проучвания отдавна показват, че много от съдовете отделят меламин и / или формалдехид в храната ви. 
  • Формалдехидът е класифициран като вероятен причинител на рак при хората. Меламинът пък може да увреди пикочния мехур и бъбреците. 
  • Съдовете за многократна употреба и чашите за кафе за многократна употреба предпазват околната среда, защото помагат да се избегнат отпадъците след употреба на еднократни такива. Но препоръчителните материали за контакт с храни и топли напитки са неръждаема стомана, стъкло и порцелан.