В случай на симптоми за коронавирус не е препоръчително самолечение с витамини и стимулатори, това се прави само ако сте напълно здрави. Това препоръча  акад. Богдан Петрунов.

„Всички тези средства се взимат, когато човек е клинически здрав. Те са опасни, когато човек вече е с инфекцията на коронавируса, защото може да засилите цитокиновата буря”, предупреди той.

Той конкретизира, че става въпрос за витамин D, който, според него, не бил чак толкова голямо оръжие срещу COVID-19, но е много важен за баланса на имунната система.

"В човешкия организъм има естествен, вроден имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го стимулират. Въпросът е доколко те са ефективни. Витамин D остава основно средство за стимулиране на естествения имунитет. А той има много мощни възможности да се справи с една инфекция”, заяви Петрунов пред Нова телевизия.

Относно ваксините срещу коронавируса, академикът заяви следното - никоя фирма досега не е отговорила на три основни въпроса - дали ще ни спестят заболяването, дали ще ни спести смъртта и дали ще ни спести разпространението на заразата. Антибиотикът се дава само при бактериални усложнения, не за лечение на вирусна пневмония, подчерта Петрунов.

Той съобщи и, че вече има научни публикации, че "Ремдесивир" в комбинация с барицитиниб дава много добри резултати за лечение на COVID-19.