Очаква се до Нова година да е готово прототипът на българската ваксина срещу коронавирус. След това трябва да започнат клинични изпитания на медикамента, това заяви доц. Пенка Петрова, директор на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

„Нашата протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове“, заяви тя.

Според нея към момента не може да се каже колко би струвала ваксината, защото това зависи най-вече от държавната политика. Петрова е обнадеждена и от резултатите от тестовете на руската и ваксината на "Астра Зенека".

„Повишението на случаите на заразени с коронавирус у нас през последните се дължи на отхлабените мерки, на това, че децата тръгнаха на училище. Вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява. Можем да направим извод, че той е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен“, обясни доц. Петрова.

По думите й с цел превенция е препоръчително да се промени хранителният ни режим. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването. В България обаче няма тежки селенови дефицити, тъй като селенът се среща в традиционни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж. Силно препоръчителни са ядки като бразилския орех, както и морските продукти. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, затова е необходимо да приемаме достатъчно витамин C и витамин D.