Косопадът при жените, за разлика от хроничния косопад на мъжете, е сезонен, най-вече се наблюдава през есента или се дължи на хормонален дисбаланс, преумора и стрес. Ето как да се преборим с него с хинин.

Хининът е познат и се използва от векове с лечебна цел. Добива се от кората на Хининовото дърво. Хининът е алкалоид със стимулиращи свойства, който активизира микроциркулацията на кръвта. Приложен локално върху скалпа, той стимулира растежа на косата и намалява косопада, засилва обменните процеси на ниво кожна папила, като подобрява транспорта на хранителни вещества в самата космена луковица, което от своя страна стимулира растежа на косъма.

Един от най-разпространените народни методи за лечение на косопад е изплакването с хининова вода на косата, след като преди това тя е била измита добре, пише kozmetikata.com. Освен че заздравява косата, хининовата вода прави косата да изглежда по-лъскава и обемна. Ежедневното й втриване в корените на косата не само оказва влияние върху начина, по който тя изглежда, но и заздравява нейната структура, като я прави по-издръжлива и еластична.

Хининовата вода се нанася бързо и лесно върху скалпа, а след това не е задължително да се изплаква.